ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα - Ισπανία: "Υποχρεώθηκα να περιθάλψω τη νοσοκόμα που προσβλήθηκε απροστάτευτος"

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκε να εκπλήρωσε το έργο του καταγγέλλει ο γιατρός που περιέθαλψε την ισπανίδα νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα, σε δύο ισπανικές εφημερίδες:

Έμπολα - Ισπανία: "Υποχρεώθηκα να περιθάλψω τη νοσοκόμα που προσβλήθηκε απροστάτευτος"

Από την προστατευτική στολή που φορούσε με τα υπερβολικά κοντά μανίκια, μέχρι τις μάταιες εκκλήσεις για τη μεταφορά της ασθενούς στο ειδικευμένο νοσοκομείο.

«Τα μανίκια ήταν πολύ κοντά για μένα σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας και ένα μέρος των καρπών μου παρέμεινε ακάλυπτο», γράφει στην αναφορά του ο γιατρός Χουάν Μανουέλ Πάρα, ο 41χρονος γιατρός των Επειγόντων Περιστατικών, του πρώτου νοσοκομείου στο οποίο απευθύνθηκε η ισπανίδα νοσοκόμα. Τώρα, βρίσκεται και ο ίδιος υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στην αναφορά του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες «El Pais» και «El Mundo», ο γιατρός περιγράφει πώς ασχολήθηκε επί περίπου 16 ώρες με τη φροντίδα της νοσοκόμας, η οποία μολύνθηκε όταν περιέθαλπε τον Ισπανό ιεραπόστολο που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο γιατρός αναφέρει ότι, όταν η νοσοκόμα έφθασε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο της πόλης Αλκορκόν κοντά στη Μαδρίτη όπου κατοικεί, οδηγήθηκε σε ξεχωριστό χώρο, αφού ενημέρωσε το προσωπικό ότι φοβάται πως έχει μολυνθεί.

Το χρονικό της νοσηλείας

Όταν ο ίδιος αναλαμβάνει υπηρεσία στις 08.00, η ασθενής παρουσιάζει ήδη τα πρώτα συμπτώματα: έντονες δερματικές εκδηλώσεις, μυαλγία και βήχα.

Μόνο ο ίδιος και οι νοσοκόμες εισέρχονται στο δωμάτιο της ασθενούς, φορώντας στοιχειώδεις στολές προστασίας: αδιάβροχη ιατρική μπλούζα, διπλά γάντια, κουκούλα και χειρουργική μάσκα.

Καθώς οι ώρες περνούν, η κατάσταση της Τερέσα Ρομέρο επιδεινώνεται ραγδαία, αλλά ο γιατρός μαθαίνει από τον Τύπο τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που αφορούν τη νοσοκόμα.

Στις 17.00, μία κάπως πιο επίσημη πηγή τού επιβεβαιώνει την «πιθανότητα» η ασθενής να έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα. Τότε μόνο κάνει χρήση καλύτερου εξοπλισμού ασφαλείας που τού δίνει το νοσοκομείο.

«Αλλά τα μανίκα ήταν υπερβολικά κοντά», γράφει, ενώ η ασθενής πλέον παρουσιάζει «ακατάσχετη διάρροια, εμετούς, μυαλγία και πυρετό μέχρι 38».

Παρά την κατάστασή της, η ασθενής νοσοκόμα προσπαθεί επίσης να προστατεύει το προσωπικό που την φροντίζει.

Από τις 18.00, ο Χουάν Μανουέλ Πάρα ζητεί επιμόνως τη μεταφορά της ασθενούς στο νοσοκομείο Λα Πας-Κάρλος ΙΙΙ στη Μαδρίτη, όπου εργάζεται και όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο Ισπανοί ιεραπόστολοι, θύματα του ιού Εμπολα.

Το ασθενοφόρο για τη μεταφορά της Τερέσα Ρομέρο δεν φθάνει τελικά παρά τα μεσάνυκτα...