ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Η επιδημία μπορεί να συγκριθεί μόνο με το AIDS λένε οι ειδικοί

«H επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική είναι χωρίς προηγούμενο μετά από αυτή του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του 1980». Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), δρ. Τομ Φρίντεν, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Έμπολα: Η επιδημία μπορεί να συγκριθεί μόνο με το AIDS λένε οι ειδικοί

«Θα είναι μια μακρά μάχη. Εδώ και τριάντα χρόνια εργάζομαι στον τομέα της δημόσιας υγείας, το μόνο πράγμα που συγκρίνεται είναι το AIDS», δήλωσε στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Πρέπει να εργαστούμε ώστε αυτή η ασθένεια να μην καταλήξει να γίνει ένα νέο AIDS», υπογράμμισε ο δρ. Φρίντεν, εκτιμώντας ότι «η ταχύτητα είναι το σημαντικότερο εργαλείο».

Την ίδια ώρα, ο Έρνεστ Μπάι Κορόμα, ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, μιας από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, εκτιμά ότι η διεθνής αντιμετώπιση στην επιδημία δεν είναι αρκετά γρήγορη.

«Η διεθνή απάντηση ήταν μέχρι στιγμής πιο αργή από τον ρυθμό μετάδοσης της ασθένειας», δήλωσε στη διάσκεψη αυτή μέσω βιντεοσύνδεσης από το Φρίταουν. «Αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε.

Χρειάζεται «να αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίοι οι υποσχέσεις μετατρέπονται σε συγκεκριμένες πράξεις στο πεδίο και αυτή είναι μια άμεση ανάγκη», επεσήμανε ο Κορόμα.

Ο πρόεδρος της Γουινέας Άλφα Κοντέ έκανε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια. «Οι προσπάθειες πρέπει να διευρυνθούν, να γίνουν πιο συντονισμένες και άμεσες», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν από την πλευρά του εκτίμησε ότι πρέπει να «εικοσαπλασιαστεί» η τρέχουσα βοήθεια προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

«Το ΔΝΤ δεν το λέει συχνά, όμως πρέπει να αυξηθούν τα ελλείμματα για να φροντίσουμε τους ανθρώπους», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη και στις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού Έμπολα κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα).