ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Ενημέρωση από τον Βορίδη ζητά η Βουλή

Να ενημερωθεί η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η χώρα σχετικά με την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του ιού Έμπολα στην επικράτεια, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Έμπολα: Ενημέρωση από τον Βορίδη ζητά η Βουλή

Λόγω του επείγοντος του θέματος, ο υπουργός Υγείας ανταποκρίθηκε άμεσα και η σχετική συνεδρίαση ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου για τη μεταφορά των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στην Ελλάδα με επιβατικά πλοία και τον υγειονομικό έλεγχό τους, με στόχο να προστατεύονται και οι άλλοι επιβάτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ότι η μεταγωγή κρατουμένων με πλοίο ή σιδηρόδρομο πραγματοποιείται σε ιδιαίτερο διαμέρισμα ή καμπίνα, απομονωμένο από τους λοιπούς επιβάτες. Ωστόσο, λόγω έλλειψης συναφούς χώρου στα περισσότερα πλοία της γραμμής Μυτιλήνη- Πειραιάς, οι μεταγόμενοι συγκεντρώνονται σε ελεγχόμενο χώρο της αίθουσας αεροπορικών καθισμάτων και δεν μετακινούνται σε χώρους παραμονής επιβατών χωρίς επιτήρηση.

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ έχει πραγματοποίησε ήδη την πρώτη του άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.

Η άσκηση του ΕΚΑΒ ήταν επιτυχής και πρόκειται να επαναληφθεί στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ασκήσεων που οργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό και τη διαχείριση πιθανών περιστατικών, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση και ασφαλή μεταφορά ασθενούς ή ασθενών που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, με βασικό στόχο να μην υπάρξει διασπορά του ιού Έμπολα.

Τις επόμενες ημέρες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις ετοιμότητας με τη συμμετοχή του στρατού και ο σκοπός των ασκήσεων αυτών θα είναι ο εντοπισμός και η διαχείριση κρουσμάτων σε δομή υγείας, σε αεροδρόμιο, σε ιατρείο δομής κράτησης μεταναστών και σε σημείο εισόδου (λιμάνι ή σύνορα).

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης: Καθησυχαστικός για τον Έμπολα στην Ελλάδα - ακολουθούμε πιστά τον ΠΟΥ

Βορίδης: 30 γιατροί, θερμικές κάμερες & μία μόνιμη Επιτροπή στην αντιμετώπιση του Έμπολα

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για τον Έμπολα - Όλα τα προληπτικά μέτρα που θα ληφθούν