ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Εντείνονται τα μέτρα στην Ευρώπη - Νέο ύποπτο κρούσμα

Οι φόβοι για την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα ενισχύθηκαν, καθώς πληθύνονται οι φωνές που ζητούν την αύξηση των ελέγχων των ταξιδιωτών κατά την αναχώρησή τους από τις χώρες της Αφρικής που αποτελούν εστίες της επιδημίας.

Έμπολα: Εντείνονται τα μέτρα στην Ευρώπη - Νέο ύποπτο κρούσμα

Σε μία προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 4.500 ανθρώπων, 15 αφρικανικές χώρες που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη ζώνη θα λάβουν αυξημένη βοήθεια, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει από την πλευρά της «στην άμεση επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια των τριών αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί από τον ιό Εμπολα, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας, Τόνιο Μποργκ.

Η επιθεώρηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, και την βελτίωση του εντοπισμού των εν δυνάμει φορέων του ιού.

Ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία για την εφαρμογή ελέγχων στα σημεία εισόδου την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελέγχους που το Λονδίνο και το Παρίσι αποφάσισαν να εφαρμόσουν στα αεροδρόμιά τους. Τα μέτρα ελέγχου κατά την είσοδο των ταξιδιωτών θα ισχύσουν στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ από αύριο, Σάββατο.

Πρέπει να υπάρξει προσοχή ώστε να μην διαμορφωθεί ένα «εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας», «ούτε να δημιουργηθεί πνεύμα εξοστρακισμού» με την εφαρμογή αυτών των μέτρων ελέγχου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εφιστώντας την προσοχή στην περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Η λήψη της θερμοκρασίας των ταξιδιωτών δεν σταματά σε κάθε περίπτωση όσους δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα την ώρα που αυτοί διενεργούνται.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν μετά το πέρασμα από τους τελωνειακούς ελέγχους και την είσοδο στο έδαφος της χώρας προορισμού, δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ, καθώς πολλές χώρες αναφέρουν τον εντοπισμό ύποπτων περιστατικών στο έδαφός τους, ενώ πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που τίθενται σε καραντίνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι υγειονομικές αρχές δέχονται επικρίσεις έπειτα από την προσβολή των νοσοκόμων στο Ντάλας, μετά τη νοσηλεία λιβεριανού ασθενή που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για μία «πολύ περισσότερο επιθετική απάντηση» για την αποφυγή της εμφάνισης νέων κρουσμάτων και τον περιορισμό των κινδύνων νέας μετάδοσης. Εξουσιοδότησε το Κονγκρέσο να στείλει εφέδρους στη Δυτική Αφρική για να συμμετάσχουν στη δημιουργία υποδομών κατά της επιδημίας.

Ωστόσο δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που αποτελούν εστία της επιδημίας του Έμπολα δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού ενός προσώπου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με συμπτώματα όμοια με εκείνα που εμφανίζουν όσοι έχουν προσβληθεί από Έμπολα εισήχθη, το βράδυ της Πέμπτης, σε κέντρο υγείας της συνοικίας Νταρντάνια της Πρίστινας.

Η παρουσία του ιού δεν έχει επιβεβαιωθεί, επειδή, όπως ανέφεραν οι γιατροί, είναι αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις.

Ο ασθενής, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ενδέχεται να ήρθε σε επαφή με τον ιό κατά την παραμονή του στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου μετέβη για προσκύνημα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού έχει προκαλέσει 4.493 καταγεγραμμένους θανάτους επί των 8.997 κρουσμάτων σε επτά χώρες, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα, τη Νιγηρία, της Σενεγάλη, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανησυχεί για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε 10.000 ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ