ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπαρόζο: Ο Έμπολα μπορεί να πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής

Η επιδημία του ιού Έμπολα «δεν είναι πρόβλημα μόνο μερικών χωρών της δυτικής Αφρικής», αλλά θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις «μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μπαρόζο: Ο Έμπολα μπορεί να πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής

Ο Μπαρόζο επεσήμανε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την επιδημία του ιού Έμπολα στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε από το Μιλάνο, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής Ευρώπης-Ασίας στην οποία αναμένεται να γίνει έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας.

Εντείνονται οι προσπάθειες

Οι φόβοι για την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα ενισχύθηκαν, καθώς πληθύνονται οι φωνές που ζητούν την αύξηση των ελέγχων των ταξιδιωτών κατά την αναχώρησή τους από τις χώρες της Αφρικής που αποτελούν εστίες της επιδημίας.

Σε μία προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 4.500 ανθρώπων, 15 αφρικανικές χώρες που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη ζώνη θα λάβουν αυξημένη βοήθεια, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει από την πλευρά της «στην άμεση επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια των τριών αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί από τον ιό Εμπολα, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας, Τόνιο Μποργκ.

Η επιθεώρηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, και την βελτίωση του εντοπισμού των εν δυνάμει φορέων του ιού.

Ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία για την εφαρμογή ελέγχων στα σημεία εισόδου την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελέγχους που το Λονδίνο και το Παρίσι αποφάσισαν να εφαρμόσουν στα αεροδρόμιά τους. Τα μέτρα ελέγχου κατά την είσοδο των ταξιδιωτών θα ισχύσουν στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ από αύριο, Σάββατο.

Πρέπει να υπάρξει προσοχή ώστε να μην διαμορφωθεί ένα «εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας», «ούτε να δημιουργηθεί πνεύμα εξοστρακισμού» με την εφαρμογή αυτών των μέτρων ελέγχου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εφιστώντας την προσοχή στην περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Η λήψη της θερμοκρασίας των ταξιδιωτών δεν σταματά σε κάθε περίπτωση όσους δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα την ώρα που αυτοί διενεργούνται.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν μετά το πέρασμα από τους τελωνειακούς ελέγχους και την είσοδο στο έδαφος της χώρας προορισμού, δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ, καθώς πολλές χώρες αναφέρουν τον εντοπισμό ύποπτων περιστατικών στο έδαφός τους, ενώ πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που τίθενται σε καραντίνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι υγειονομικές αρχές δέχονται επικρίσεις έπειτα από την προσβολή των νοσοκόμων στο Ντάλας, μετά τη νοσηλεία λιβεριανού ασθενή που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για μία «πολύ περισσότερο επιθετική απάντηση» για την αποφυγή της εμφάνισης νέων κρουσμάτων και τον περιορισμό των κινδύνων νέας μετάδοσης. Εξουσιοδότησε το Κονγκρέσο να στείλει εφέδρους στη Δυτική Αφρική για να συμμετάσχουν στη δημιουργία υποδομών κατά της επιδημίας.

Ωστόσο δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που αποτελούν εστία της επιδημίας του Έμπολα δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού ενός προσώπου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ