ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα θεραπεύουν τον καρκίνο με βλαστοκυτταρικές μηχανές

Για πρώτη φορά, ερευνητές από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης πέτυχαν να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε μηχανισμούς εξόντωσης του καρκίνου του εγκεφάλου.

Θα θεραπεύουν τον καρκίνο με βλαστοκυτταρικές μηχανές

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stem Cells», οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικώς τα βλαστικά κύτταρα ώστε να παράγουν και να εκκρίνουν τοξίνες που καταστρέφουν τους όγκους του εγκεφάλου σε ποντίκια χωρίς να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα γύρω τους.

Στα πειράματα στα ζώα οι ειδικοί περιέβαλαν τα βλαστικά κύτταρα με ένα τζελ και τα εισήγαγαν στο σημείο του εγκεφαλικού όγκου. Όπως φάνηκε, τα βλαστοκύτταρα σκότωσαν τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεν είχαν μηχανισμό άμυνας ενάντια στις τοξίνες.

«Έχοντας διεξαγάγει τη μοριακή ανάλυση και την απεικόνιση προκειμένου να παρακολουθήσουμε την αναστολή της πρωτεϊνοσύνθεσης στους εγκεφαλικούς όγκους, είδαμε ότι πράγματι οι τοξίνες των βλαστοκυττάρων σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα», εξηγεί ο δρ. Κάλιντ Σαχ, επικεφαλής της μελέτης και διευθυντή του εργαστηρίου Μοριακής Νευροθεραπείας και Απεικόνισης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι τοξίνες που εξολοθρεύουν τον καρκίνο έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία ενάντια σε διαφορετικούς καρκίνους του αίματος, ωστόσο μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές στους συμπαγείς όγκους, καθώς δεν είναι τόσο προσπελάσιμοι, ενώ και οι τοξίνες έχουν μικρή ημιζωή.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να δοκιμάσουν την τεχνική τους σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου στον άνθρωπο. Αν όλα προχωρήσουν κατά το αναμενόμενο οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν σε μία πενταετία.