ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Σε αυτούς τους παράγοντες θα κριθεί η μάχη με τον θανατηφόρο ιό

Η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας στις κηδείες των θυμάτων του Έμπολα, η απομόνωση/καραντίνα των κρουσμάτων, η "ιχνηλάτηση" των επαφών που έχει ένα μολυσμένο άτομο με άλλα άτομα, καθώς και η καλύτερη προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η επιδημία Έμπολα, που συνεχίζει να επεκτείνεται στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με έρευνα από τα πανεπιστήμια Yale και Oregon State στις ΗΠΑ και επιστημόνων από τη Λιβερία.

Έμπολα: Σε αυτούς τους παράγοντες θα κριθεί η μάχη με τον θανατηφόρο ιό

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι οι κηδείες των θυμάτων. Όπως αναφέρουν στην ανάλυσή τους, ο τρόπος που γίνονται οι περισσότερες κηδείες στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Αφρικής, ήταν η πρακτική που εξάπλωσε τον ιό περισσότερο από κάθε άλλη.

Οι αλλαγές σε αυτές τις πρακτικές είναι το πιο σημαντικό, πρακτικό βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων Έμπολα. Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν συχνά πλύσιμο του νεκρού, αγγίζοντας και φιλώντας την σορό, η οποία είναι ακόμα φορέας του ιού και ικανή να τον μεταδώσει σε υγιή άτομα.

Αλλά αυτές οι αλλαγές πρέπει να συνοδευτούν και από μια ολόκληρη σειρά πρόσθετων ενεργειών, καθώς, για παράδειγμα, από μόνη της η μείωση της μετάδοσης του ιού στα νοσοκομεία δεν θα φέρει την επιδημία υπό έλεγχο.

Ο δρ Jan Medlock, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, επισημαίνει ότι πολύ σημαντική είναι και η απόλυτη προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που φροντίζει τους ασθενείς σε συνδυασμό με τον πλήρη αποκλεισμό όλων των κρουσμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε περίπλοκα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης της εξέλιξης ενός γεγονότος (εξάπλωση Έμπολα), όταν σε αυτά εισαχθούν οι επιμέρους παράγοντες της κάθε περίπτωσης (τρόποι μετάδοσης, ποσοστό θνησιμότητας, γεωγραφικοί περιορισμοί, δημογραφικά στοιχεία, τοπικές συνήθειες/έθιμα κλπ).

Ο στόχος, λένε οι ερευνητές, είναι να μετατραπεί αρχικά ο Έμπολα από ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται, σε ένα φαινόμενο που συρρικνώνεται. Αυτή η αλλαγή αποτυπώνεται μαθηματικά σε σχέση με τον αριθμό 1. Κάθε γεγονός με συντελεστή κάτω από 1, θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση και κάθε γεγονός με συντελεστή πάνω από 1, θεωρείται ότι βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν για παράδειγμα, ότι, βάσει του μαθηματικού μοντέλου πρόβλεψης της πορείας του Έμπολα, η Λιβερία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 1,63 κάτι που σημαίνει ότι 2 άτομα με Έμπολα μολύνουν αυτήν τη στιγμή 3 υγιή άτομα και ο αριθμός των κρουσμάτων μοιραία αυξάνεται διαρκώς.

Εκτιμάται ότι αν μια χώρα ρίξει αυτόν το συντελεστή κάτω από το 1, τότε θα έχει 60% πιθανότητα να εμποδίσει πλήρως τον ιό. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν το μαθηματικό μοντέλο να ικανοποιηθούν.

Αυτοί είναι ο έλεγχος των κηδειών, η απόλυτη καραντίνα των μολυσμένων ατόμων, τα πρωτόκολλα ασφαλείας στον χειρισμό των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επααφών ενός μολυσμένου ατόμου με άλλα άτομα, η σωστή καταγραφή και αναφορά νέων κροσυμάτων και η προστασία του ιατρικού προσωπικού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science και βασίστηκε σε στοιχεία από τη Λιβερία και μόνο.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα