ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Οι Αμερικανοί επισπεύδουν τις δοκιμές φαρμάκων

Οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας ενάντια στο θανατηφόρο ιό Έμπολα εντείνονται στις ΗΠΑ, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πως σκοπεύει να δοκιμάσει πολλά διαφορετικά φάρμακα ταυτοχρόνως, στο πλαίσιο νέας εκτενούς έρευνας.

Έμπολα: Οι Αμερικανοί επισπεύδουν τις δοκιμές φαρμάκων

Στόχος είναι να δοθούν άμεσα απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα των διαφόρων προτεινόμενων θεραπειών.

«Είναι κάτι καινούργιο για εμάς» δήλωσε η Δρ Luciana Borio, επικεφαλής της ομάδας κρούσης του FDA για τον Έμπολα. Η συγκεκριμένη μέθοδος δοκιμής φαρμάκων χρησιμοποιείται εκτενώς στον τομέα της Ογκολογίας και είναι εξαιρετικά χρήσιμη ώστε να διαπιστωθεί σε λίγο χρόνο ποιες θεραπείες είναι αποτελεσματικές και ποιες όχι.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Fox News, η Borio παρουσίασε αναλυτικά το προβλεπόμενο πλάνο δράσης του FDA σε διάσκεψη της Αμερικανικής Κοινότητας Τροπικών Ασθενειών και Υγιεινής που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον Έμπολα, έχουν δοκιμαστεί όμως πειραματικά φάρμακα –όπως το ZMapp– σε μικρό αριθμό ασθενών. Οι ειδικοί εξετάζουν μερικά ακόμη φάρμακα που παρασκευάστηκαν για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών, μπορεί όμως να αποδειχθούν χρήσιμα και για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

«Θέλουμε να δώσουμε στους ασθενείς τα πειραματικά φάρμακα», επιβάλλεται όμως να εξασφαλίσουμε ότι δε θα προκύψουν αρνητικές συνέπειες, δήλωσε στο Fox News ο εκπρόσωπος του FDA Δρ Edward Cox.

Αντί να περιμένουν να ολοκληρωθεί η θεραπεία μιας ομάδας ασθενών που λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο και να εξετάσουν στη συνέχεια την αποτελεσματικότητά του, όπως συμβαίνει συνήθως κατά τις δοκιμές φαρμάκων, οι ερευνητές θα παρακολουθούν παράλληλα την πορεία της υγείας των ασθενών που ακολουθούν τις διάφορες θεραπείες και θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα με την ομάδα ελέγχου.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) σχεδίασε αυτό το πλάνο ώστε να βρεθεί έγκαιρα το «φάρμακο-νικητής», δηλώνει ο Cox.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα