ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (3-6 μηνών)

Σε αυτό το στάδιο της ζωής του, το μωρό σας έχει αρχίσει να εξελίσσεται κινητικά, ενώ μπορεί και παρακολουθεί τόσο τα αντικείμενα όσο και τα φωτεινά ερεθίσματα (παιχνίδια με φωτάκια και χρώματα) με περισσότερο ενδιαφέρον και με μεγαλύτερη προσήλωση.

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (3-6 μηνών)

Ενθαρρύνετε το μωρό σας να δει το μικρόκοσμο του μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες προκειμένου να αρχίζει να κατανοεί πως φαίνονται τα ίδια αντικείμενα όταν βρίσκεται σε καθιστή θέση, σε ξαπλωτή ή και σε ημι-ανάκληση. Με κάθε αλλαγή θέσης του βρέφους του ενισχύουμε το ενδιαφέρον να προσηλωθεί στο ίδιο αντικείμενο και να το παρατηρήσει από τη νέα οπτική γωνιά. Αλλάζοντας συχνά θέση στο παιδί του ανατροφοδοτούμε το ενδιαφέρον και τη διέγερση να παρακολουθήσει τα πράγματα ξανά.

Μερικές συμβουλές και δραστηριότητες που βοηθούν το μωρό σας

Όταν του δίνεται την ελευθερία να κινηθεί, να φτάσει κάτι και να τεντωθεί σε διαφορετικές θέσεις, βοηθάτε το μωρό σας να:

Ενδυναμώσει διαφορετικά μέρη του σώματος του

Κάθε φορά που του αλλάζετε θέση, το μωρό σας γυμνάζει και εξασκεί διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Συντονίσει το σώμα του

Καθώς το μωρό σας αλλάζει θέση, δυναμώνει τον κορμό του και βελτιώνει το συντονισμό του.

Αποκτήσει καλύτερο έλεγχο της κεφαλής

Κάθε διαφορετική θέση που τοποθετείτε το μωρό σας, δίνει καινούριες πληροφορίες στον εγκέφαλο για τη θέση του σώματός και της κεφαλής και το βοηθά να βελτιώσει τον έλεγχο και την ισορροπία του από διαφορετική στάση.

Συμβουλή: Πολύ συχνά, αποφεύγουμε να βάζουμε τα μωρά στην θέση μπρούμυτα με αποτέλεσμα να μην έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από μια τόσο σημαντική στάση που ενισχύει την δύναμη των χεριών και του λαιμού. Προτείνω να συμπεριλάβετε αυτή τη θέση παιχνιδιού στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας.

Παιχνίδι σε καθιστική θέση

Στηρίξτε το μωρό σας ώστε να αποκτήσει μια σταθερή στάση. Έπειτα, δώστε του φωτεινές κουδουνίστρες με ήχο για να προσπαθήσει να τις φθάσει. Κάντε το να γύρει μπροστά ώστε να σας χτυπήσει στο χέρι με παλαμάκι ή βάλτε ένα ρούχο πάνω από τα πόδια του, ώστε να τεντωθεί για να το βγάλει. Κάθε φορά που κλίνει προς τα εμπρός, εκλεπτύνει την ισορροπία του.

Παρατήρηση και κίνηση

Δώστε στο μωρό σας αντικείμενα για να παρατηρήσει και να παίξει την ώρα που ξαπλώνει μπρούμυτα προκειμένου να διατηρήσετε το κίνητρο του να μείνει σε αυτή τη θέση. Ένα βιβλίο ή ένας παιδικός καθρέφτης θα το καθηλώσει. Όταν κουνάτε δίπλα του ένα παιχνίδι, στρίψτε του το κεφαλάκι και ενθαρρύνετέ το να στραφεί προς το μέρος σας όταν το καλείτε.

Μοιραστείτε την θέα

Ξαπλώστε ανάσκελα με το μωρό σας για να δείτε πώς βλέπει τον κόσμο. Θα ενθουσιασθεί, εάν αντιγράψετε τις κινήσεις του και θα σας μιμηθεί με τη σειρά του. Ξαπλώστε σε μη συνηθισμένα μέρη, ίσως κάτω από ένα τραπέζι, τεντώνοντας ψηλά τα δάκτυλα των ποδιών για να τα αγγίξετε, ή έξω, κάτω από το ουράνιο τόξο.

Ενθαρρύνετε την κίνηση

Οι κινήσεις του μωρού σας είναι περιορισμένες όταν βρίσκεται σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου, σε ένα παιδικό αμαξάκι ή σε μια στράτα. Εξισορροπήστε αυτή την συνθήκη προσφέροντάς του χρόνο στην αγκαλιά σας ή στο πάτωμα ώστε να είναι σε θέση να κάνει μεγάλες κινήσεις.

Εάν είστε νέα μητέρα και θέλετε να μάθετε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για την ανάπτυξη του μωρού σας επισκεφθείτε το site της Novalac