ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το λογισμικό που βελτιώνει την κατανόηση των γυναικών για τους Η/Υ

Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Clemson, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Technology, Knowledge, and Learning, οι μαθήτριες που δραστηριοποιούνται στον χορό, μαθαίνοντας και βελτιώνοντας χορογραφίες με ένα εξειδικευμένο λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή (Η/Υ), βελτιώνουν σημαντικά τις γενικότερες ικανότητές τους στον χειρισμό Η/Υ και αυξάνουν τις πιθανότητες να σπουδάσουν στον τομέα της επιστήμης των Η/Υ.

Το λογισμικό που βελτιώνει την κατανόηση των γυναικών για τους Η/Υ

Με απώτερο σκοπό την ακαδημαϊκή ενασχόληση περισσότερων γυναικών με την επιστήμη των Η/Υ, η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Shaundra Daily, και η επιστημονική της ομάδα, επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα ενθάρρυνε την ενασχόληση των γυναικών με τους Η/Υ.

Οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 27% του συνόλου των θέσεων εργασίας στην επιστήμη των Η/Υ και ο αριθμός αυτός έχει παραμείνει στάσιμος για πολλά χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το 60% των πανεπιστημιακών πτυχίων βρίσκεται στα χέρια γυναικών, μόνο το 20% από αυτά αφορούν τον τομέα της επιστήμης των Η/Υ. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια στην σχολική ηλικία σπάνια ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν τις θετικές επιστήμες (science, technology, engineering, and mathematics - STEM) και ειδικά την επιστήμη των Η/Υ, κάτι που διαλύει κάθε εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους για να πετύχουν σε αυτούς τους τομείς.

Έτσι, η νέα αυτή έρευνα από το πανεπιστήμιο Clemson, δημιούργησε ένα λογισμικό που συνδύαζε μια αγαπημένη ενασχόληση των μαθητριών, τον χορό, με τις τεχνικές που απαιτούνται σε επίπεδο Η/Υ για να βελτιωθεί μια νέα χορογραφία.

"Δουλεύουμε με νεαρά κορίτσια για να δημιουργήσουμε περισσότερους τρόπους με τους οποίους θα ενθαρρυνθούν να ασχοληθούν περισσότερο με τους Η/Υ. Υιοθετούμε την άποψη ότι η υπολογιστική σκέψη είναι ένα σύνολο εννοιών, πρακτικών, καθώς και προοπτικών που αντλούν πρότυπα από τον κόσμο των Η/Υ και εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς των επιστημών STEM.", αναφέρει χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση η καθηγήτρια Shaundra Daily.

Εκείνη και η ομάδα της, λοιπόν, σχεδίασαν ένα ειδικό λογισμικό για κοπέλες, το οποίο ονομάζεται Virtual Environment Interactions (VenvI). Αυτό το λογισμικό επιτρέπει να συγχρονίσουν οι χρήστριες τις κινήσεις του σώματός τους με τον Η/Υ.

virtual-dance-choreography-photo-courtesy-clemson-university


Η επικεφαλής ερευνήτρια Shaundra Daily κινεί τον εικονικό της χαρακτήρα στο λογισμικό VenvI

Έφηβες μαθήτριες που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποίησαν αυτό το λογισμικό και δημιούργησαν έναν εικονικό χαρακτήρα σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον. Τα κορίτσια ήταν υποχρεωμένα να επινοήσουν νέες μεθόδους στον Η/Υ για να βελτιώσουν τη χορογραφία τους, να βρουν νέους αλγόριθμους απεικόνισης (animation) και να συντονίσουν τις δικές τους κινήσεις με εκείνες του εικονικού χαρακτήρα.

Η έρευνα έδειξε ότι οι κοπέλες που χρησιμοποίησαν το λογισμικό, έδειξαν μεγαλύτερη κατανόηση για τον τρόπο λειτουργίας των Η/Υ και αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσουν σπουδές επάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Γιατί επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία

Ραγδαία αύξηση του παιδικού διαβήτη - Ποιά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε