ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ορφανά του Έμπολα

Σχεδόν 4.000 παιδιά σε Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους κατά το τελευταίο δραματικό ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανέναν να τα φροντίσει, καθώς οι συγγενείς τους αρνούνται να τα βοηθήσουν.

Τα ορφανά του Έμπολα

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του Έμπολα επιβραδύνει στη Λιβερία, τη χώρα που έχει χτυπηθεί σκληρότερα από τον ιό, ωστόσο ο αριθμός των παιδιών που μένουν ορφανά λόγω του Έμπολα συνεχίζει να αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα θύματα.

«Τα ορφανοτροφεία μας είναι γεμάτα αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε άλλα παιδιά», δήλωσε μέσω e-mail στο ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News ο Kay Knapp, Αμερικανός εκπρόσωπος του οργανισμού Lifesong for Orphans Liberia. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός διαχειρίζεται ορφανοτροφεία σε αναπτυσσόμενα κράτη. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διευθυντών μας, περισσότερα από 2.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά κατά το τελευταίο διάστημα μόνο στη Λιβερία.»

Η τελευταία δραματική επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική συνοδεύεται από ανείπωτο φόβο στις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα να αρνούνται ακόμη και οι ίδιοι οι συγγενείς τους να φροντίσουν τα άτυχα αυτά παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις, ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν τον ιό αναλαμβάνουν την κηδεμονία των παιδιών.

«Η κοινωνία φοβάται αυτά τα παιδιά», δήλωσε στο Fox News ο Greg Ramm, εκπρόσωπος του οργανισμού Save the Children στη Λιβερία. «Άνθρωποι που κατάφεραν να επιβιώσουν δεν είναι πλέον αποδεκτοί στις τοπικές τους κοινότητες. Δουλεύουμε σκληρά για να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επικίνδυνοι. Πρόκειται όμως για μια σκληρή μάχη εν μέσω κρίσης.»

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα