ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφιακή πλατφόρμα για τον θεραπευτικό τουρισμό στη Θεσσαλία

Πρόγραμμα διατροφής, σωματική αξιολόγηση και εξατομικευμένη σωματική δραστηριότητα, περιλαμβάνει η καινοτόμος πλατφόρμα θεραπευτικού τουρισμού που υλοποιείται από το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) και το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ψηφιακή πλατφόρμα για τον θεραπευτικό τουρισμό στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, επίκουρο καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Δρ. Γιάννη Γιάκα, στους στόχους του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται αφενός μεν τα οφέλη των ασθενών από την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, αφετέρου δε η τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνεται εξ ολοκλήρου από φορείς της Θεσσαλίας. Οι ερευνητικές ομάδες του ΚΕΤΕΑΘ θα είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία της πλατφόρμας e-tourism, καθώς και για την πιστοποίηση υπηρεσιών από τρίτους (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξί, κλπ), ενώ στελέχη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συμβάλλουν στη μορφοποίηση των προγραμμάτων εξατομικευμένης σωματικής δραστηριότητας. Το τελικό προϊόν θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους φορείς του εξωτερικού.

Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Καθηγητής Εργοφυσιολογίας Δρ Γιάννης Κουτεντάκης αναφέρει ότι το έργο στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Στις φυσικές ομορφιές της Θεσσαλίας, που από μόνες τους αποτελούν αξιόλογο τουριστικό προορισμό (παραλίες Μαγνησίας, Λάρισας, λίμνη Πλαστήρα, ορεινές περιοχές, λουτρά Σμοκόβου, Μετέωρα κ.ά.), καθώς και στο ότι η σωματική δραστηριότητα ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, νεφροπάθεια) δεν αποτελεί μόνο μέσο βελτίωσης της λειτουργικότητας των εν λόγω ασθενών, αλλά και δραστική θεραπεία.

Είναι επίσης είναι σημαντικό, όπως σημειώνει, ότι οι φοιτητές των ΤΕΦΑΑ, αλλά και της Ιατρικής, Μηχανικών και άλλων επιστημών γίνονται οι άμεσοι αποδέκτες καινοτόμων γνώσεων και πρακτικών που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.