ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Αποτελεσματικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας

Η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική σημειώνει προόδους, όμως πρέπει να συνεχιστεί η μάχη, επισημαίνουν ειδικοί.

Έμπολα: Αποτελεσματικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας

Αντίθετα, στη Σιέρα Λεόνε, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο μετά τη Λιβερία, η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας Φριτάουν, όπου η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, με μια χρόνια υποτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων και των νεκρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Οι απολογισμοί έχουν σταθεροποιηθεί σε κάποιες περιοχές, όμως στη Φριτάουν και τη Χέιστινγκς (νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας), στη δυτική Σιέρα Λεόνε, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία», δήλωσε μια εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Σιέρα Λεόνε, η Γουίνι Ρόμεριλ, η οποία εκτιμά ότι η υποτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι συνηθισμένη σε περίπτωση επιδημιών.

«Δεν είναι πρόθεση των αρχών να αποκρύψουν την αλήθεια, αλλά οι άνθρωποι δεν αναφέρουν τους θανάτους για να μπορούν να θάψουν οι ίδιοι τους συγγενείς τους», σύμφωνα με τα έθιμα, παρά τους κινδύνους μόλυνσης, επεσήμανε.

Παρόλα αυτά η πρώην ειδική σύμβουλος του προέδρου Έρνεστ Μπάι Κορόμα, η δρ. Σίλβια Μπλέιντε, επίσης γιατρός, κατηγόρησε τις υγειονομικές αρχές και το υπουργείο υγείας ότι «σκόπιμα παρουσιάζουν μικρότερους απολογισμούς».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που διοικεί ένα ίδρυμα για την Αφρική και η χώρα του οποίου εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες της πρώην αποικίας της να καταπολεμήσει την επιδημία, έφτασε σήμερα στο Φρίταουν, όπου συναντήθηκε με τον Κορόμα και πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στο Μαλί, την τελευταία χώρα που επλήγη από την επιδημία του ιού Έμπολα με τον θάνατο στις 24 Οκτωβρίου ενός νηπίου 2 ετών το οποίο είχε φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Γουινέα με τη γιαγιά του, αναμένεται να αρθεί η καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί περίπου 100 άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή με το κοριτσάκι, καθώς δεν παρουσίασαν συμπτώματα της ασθένειας.

Αισιοδοξία κυριαρχεί και στη Λιβερία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να μειώνεται, ακολουθώντας αντίστροφη τάση από αυτή στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει πέσει στα «50 με 100 την ημέρα», έναντι πολλών εκατοντάδων που ήταν στο απόγειο της επιδημίας τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Λιβεριανός υφυπουργός Υγείας Τόλμπερτ Νιένσουα εγκαινιάζοντας ένα κέντρο θεραπείας ασθενών με Έμπολα, το οποίο κατασκεύασαν Αμερικανοί και Λιβεριανοί στρατιώτες 70 χιλιόμετρα από τη Μονρόβια.

«Η διεθνής βοήθεια πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα αυτή φάση της επιδημίας», εκτίμησαν οι MSF, ζητώντας να δημιουργηθούν κινητές μονάδες καλά εξοπλισμένες οι οποίες θα μπορούν να αναπτύσσονται γρήγορα και κυρίως την αποκατάσταση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Αυτή η επιδημία του ιού Έμπολα, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013 και είναι η χειρότερη στην ιστορία του ιού, έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.960 ανθρώπων σε σύνολο 13.268 κρουσμάτων, βάσει του τελευταίου απολογισμού του ΠΟΥ ως την 4η Νοεμβρίου.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα