ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από βαριάς μορφής ελονοσία πάσχει ο Φιλιππινέζος ναυτικός

Από ελονοσία βαριάς μορφής πάσχει, σύμφωνα πληροφορίες του ONMED.GR, ο Φιλιππινέζος εργάτης του φορτηγού πλοίου «ΜΑΓΔΑ Π», που χθες θεωρήθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, κινητοποιώντας το μηχανισμό του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος.

Από βαριάς μορφής ελονοσία πάσχει ο Φιλιππινέζος ναυτικός

Ο ναυτικός απέπλευσε στις 3 Νοεμβρίου από το Κόνακρι της Γουινέας και έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, όπου και υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ, βάσει των οποίων αποκλείστηκε το ενδεχόμενο Έμπολα.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, συμβεβλημένη με την ασφάλεια της πλοιοκτήτριας εταιρείας και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.

Τι είναι η ελονοσία

Η ελονοσία είναι μια παρασιτική πάθηση, η οποία περιλαμβάνει δυνατούς πυρετούς, ρίγη, αναιμία και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται και στην γρίπη.

Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο (sporozoite) το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Αφού εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό, το παράσιτο ταξιδεύει έως το συκώτι, όπου και ωριμάζει και παράγει μια νέα μορφή του (merozoine).

Με τη νέα του μορφή, το παράσιτο θα εισχωρήσει στο αίμα και θα μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στη συνέχεια, το παράσιτο θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, μολύνοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου κάνουν την εμφάνιση τους 10 ημέρες με 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, αν και μπορεί να εμφανιστούν και μετά από 8 ημέρες και μέχρι και 1 χρόνο κατόπιν τα μόλυνσης. Αφού τα συμπτώματα εκδηλωθούν, θα εμφανίζονται ξανά σε κύκλους των 48-72 ωρών.

Τα περισσότερα συμπτώματα οφείλονται στη μεγάλη συγκέντρωση των παρασίτων merozoites στο αίμα, από την αναιμία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και από τα προβλήματα που προκαλούνται από τη μεγάλη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα, η οποία εμφανίζεται λόγω της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αναιμία, ρίγη, κώμα, σπασμούς, πυρετό, πονοκέφαλο, ίκτερο, πόνο των μυών, ναυτία.

Διαβάστε επίσης:

Αρνητικό για Έμπολα το αποτέλεσμα για το Φιλιππινέζο ναυτικό

Εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων για τον Φιλιππινέζο ναυτικό


Λήξη συναγερμού από το ΚΕΕΛΠΝΟ- Δεν είναι ύποπτο κρούσμα Έμπολα το περιστατικό με τον Φιλιππινέζο ναυτικό