ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη εστία της γρίπης των πτηνών σε ολλανδική φάρμα

Τρίτη εστία της γρίπης των πτηνών σε ολλανδική φάρμα

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σήμερα σε τρίτη φάρμα πουλερικών στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν οι αρχές, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζουν αν πρόκειται εκ νέου για μια «υψηλής παθογένειας μορφή».

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι το στέλεχος H5N8 που είναι «πολύ παθογόνο» για τα ζώα, αλλά που συνιστά πολύ μικρό κίνδυνο για τον άνθρωπο, ευθύνεται για τη μόλυνση μιας δεύτερης φάρμας, χθες, στο Τερ Ααρ της κεντρικής Ολλανδίας. Και τα 43.000 πτηνά που εκτρέφονταν στη μονάδα αυτή θανατώθηκαν.

Η τρίτη φάρμα βρίσκεται στο Κάμπερβεεν, περί τα 100 χιλιόμετρα βορείως του Τερ Ααρ.

«Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε φάρμα όπου εκτρέφονται 10.000 πουλερικά. Τα πουλερικά θα θανατωθούν και η φάρμα θα απολυμανθεί από τις υγειονομικές αρχές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Έλεγχοι πραγματοποιούνται σε 32 γειτονικές φάρμες.

Πρόκειται για μια παραλλαγή του τύπου Η5, αλλά το υπουργείο δεν είναι σε θέση επί του παρόντος να πει αν είναι στέλεχος μικρής ή υψηλής παθογένειας.

Οι ολλανδικές αρχές ελπίζουν να επιβεβαιώσουν εντός της ημέρας αν ο ιός ανήκει επίσης στο στέλεχος Η5Ν8 που είχε ανιχνευθεί στην πρώτη φάρμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Χέρκεντορπ, κοντά στο Τελ Ααρ.

Σε τρεις από τις 12 ολλανδικές επαρχίες καταγράφονται πλέον κρούσματα της νόσου, η οποία είναι θανατηφόρα για τα πουλερικά.

Συνολικά, 203.000 πουλερικά έχουν θανατωθεί και η απαγόρευση που έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο σε όλες τις μεταφορές πουλερικών, αυγών και προϊόντων πουλερικών πλήττει ένα τομέα της βιομηχανίας στον οποίο απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

 

BEST OF NETWORK

PlusQueen