ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Γη και ύδωρ" προσφέρει η Φινλανδία στους Έλληνες γιατρούς, αλλά εκείνοι δεν ανταποκρίνονται

Την προκήρυξη 18.000 θέσεων εργασίας στον ιατρικό και νοσηλευτικό τομέα δημοσίευσε πριν από δύο εβδομάδες η φινλανδική κυβέρνηση (και) στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (ενότητα EURES), ωστόσο, μέχρι στιγμής, μόλις δύο γιατροί από τη χώρα μας έχουν ανταποκριθεί.

"Γη και ύδωρ" προσφέρει η Φινλανδία στους Έλληνες γιατρούς, αλλά εκείνοι δεν ανταποκρίνονται

Σε άλλες εποχές αυτό δεν θα αποτελούσε είδηση, αλλά αν διαβάσετε τους πολύ ευνοϊκούς όρους εργασίας στον ιατρικό τομέα στη Φινλανδία και αναλογιστείτε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, θα απορήσετε και εσείς.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου της BBi Communication, που έχει αναλάβει εκ μέρους της φινλανδικής κυβέρνησης τη διαχείριση των αιτήσεων από την Ελλάδα, η οποία δήλωσε στο "Έθνος":

"Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές ζητούνται για την κάλυψη τουλάχιστον 18.000 διαθέσιμων θέσεων εργασίας μέχρι το έτος 2025. Οι Ελληνες γιατροί έχουν πολύ καλή φήμη στη Φινλανδία, όχι μόνο για τις καλές σπουδές τους, αλλά και για τον χαρακτήρα τους (...) Επειδή έζησα στην Αθήνα για πέντε χρόνια και εργαζόμουν σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, όταν βγάζαμε τέτοιου τύπου προκήρυξη στην Ελλάδα, μέσα σε μία μέρα είχαμε 1.000 αιτήσεις! Μου έχει κάνει εντύπωση που εδώ και δύο εβδομάδες μόλις δύο άτομα έχουν ενδιαφερθεί για μία τόσο καλή θέση εργασίας".

Δείτε ορισμένα στοιχεία για τους όρους εργασίας στον ιατρονοσηλευτικό τομέα στη Φινλανδία:

-Οι μισθοί κυμαίνονται γύρω στις 6.000 ευρώ για 35-40 ώρες εργασίας την εβδομάδα

-Πλήρης απασχόληση: 37,5 ώρες/εβδομάδα (χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα) ή 40 ώρες/εβδομάδα (με μεσημεριανό διάλειμμα)

-Ο μέσος βασικός μισθός για τους γιατρούς είναι 6.393 ευρώ/μήνα. Οι συγκεκριμένοι μισθοί, βέβαια, προσαρμόζονται από την τοποθεσία και την ειδικότητα των γιατρών, οι οποίοι δικαιούνται επιπρόσθετες αμοιβές που φτάνουν κατά μέσο όρο στο 28% του βασικού μισθού τους.

-Σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις για τους βασικούς μισθούς, οι μισθοί για νοσηλευτές είναι 1.935,44 ευρώ/μήνα, αλλά ανεβαίνουν για επαγγελματία νοσοκόμο (2.236,42 ευρώ) ή για προϊστάμενο (2.861,74 ευρώ). Προβλέπονται πρόσθετες αμοιβές, κατά μέσον όρο 20%-30% πλέον του βασικού μισθού.

Επίσης, προσφέρεται κάθε υποστηρικτική υπηρεσία για τη διευκόλυνση της μετοίκησης στη χώρα με:

-Διαδικασίες μετακόμισης στη Φινλανδία

-Εύρεση κατοικίας

-Εξεύρεση σχολείου/παιδικού σταθμού για τα παιδιά

-Επαφές με διοικητικές υπηρεσίες (εφορία, δήμος, ληξιαρχείο)

-Ενημέρωση για την τοποθεσία, τη διαμονή και την ψυχαγωγία.

-Το κόστος της εκπαίδευσης καλύπτεται από τον εργοδότη και προσφέρει στους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαιτούμενη επάρκεια στη γλώσσα, αλλά και γνώσεις διαπολιτισμικής επικοινωνίας πριν από την έναρξη των εργασιών στη Φινλανδία.

Και όμως, μια τόσο καλή ευκαιρία εργασίας , είτε λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης, είτε λόγω δισταγμών για τη ζωή μακριά από την Ελλάδα, δεν έχει κερδίσει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των Ελλήνων γιατρών και ειδικά των νέων σε ηλικία που αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.