ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήπως γίνεται "ανεξέλεγκτη χρήση" βιοκτόνων στα σπίτια μας;

Η υγεία αποτελεί υπέρτατο κοινωνικό αγαθό για την ευημερία μιας κοινωνίας πολιτών, εξαρτάται δε σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες καθαριότητας και υγιεινής με "διασφαλισμένη εξυγίανση", υπηρεσίες που προάγονται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Μήπως γίνεται "ανεξέλεγκτη χρήση" βιοκτόνων στα σπίτια μας;

Η καθαριότητα, πέρα από δείκτης πολιτισμού των ανθρώπων για το σεβασμό τους προς τη Δημόσια Υγεία, είναι επίσης θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τους "εχθρούς της". Για το λόγο αυτό, η λήψη μέτρων πρόληψης είναι απαραίτητη από όλους μας - Πολίτες και Πολιτεία!

Οι συνθήκες μεταβολών του περιβάλλοντος (εσωτερική υγρασία, θερμοκρασία, μεταφερόμενη σκόνη κ.α.) δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την προσέλκυση των "αρπακτικών ακάρεων" στα σπίτια μας, σε συνδυασμό δε με την μαζική επέλαση των κοριών αλλά και την έξαρση της ψώρας, φέρνουν, προς το παρόν, επιπλέον "οικονομικές παρενέργειες".

Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση για τις υπηρεσίες επαγγελματικών εφαρμογών υγειονομικού και περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος με εγκεκριμένα βιοκτόνα ακόμα και (απωθητικά) ''ερασιτεχνικής χρήσης''. Δεν πρέπει όμως να πανικοβάλλονται και να παθαίνουν εντομοφοβία, αλλά ούτε να χρησιμοποιούν βιοκτόνα ή όποια δραστική ουσία για την εξόντωση τους και να γίνονται βιο-κτόνοι στο σπίτι τους.

Στα επιμορφωτικά σεμινάρια γίνονται εκτενέστερες αναφορές επαγγελματικής βαρύτητας για προστασία της υγείας, διότι μετά από επιστημονικές έρευνες αποδεικνύεται ότι η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους σε ένα χώρο μπορεί να μην αποκλείουν τη μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών, με αποτέλεσμα να συνδεθεί άμεσα με τις λοιμώξεις (Αθανασίου Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εντομολογίας).

Και αυτό γιατί η πρόληψη για την εσωτερική επιμόλυνση λειτουργεί πάντα ως προτεραιότητα έναντι του ελέγχου, μιας και υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση, τρομερές υπερβολές με ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, πίσω από την "αντιαλλεργική προστασία" και την "προκλητική εξουδετέρωση" όλων των ακάρεων και κοριών, ακόμα και με μη εγκεκριμένα βιοκτόνα (απωθητικά) που δεν βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (Κατάλογος Βιοκτόνων Κατά Δράση).

Στην διαχρονική εξέλιξη των ημιμαθών, οι οποίοι με την αδιαφορία τους ίσως και να εγκληματούν, έρχονται να προστεθούν και οι επιτήδειοι εφαρμοστές, με την ανεξέλεγκτη χρήση εγκεκριμένων και μη βιοκτόνων στα σπίτια μας, αλλά και χωρίς να φέρουν την ειδική αναγγελία έναρξης για επαγγελματική χρήση βιοκτόνων από το ΥΠΑΑΤ.

Έτσι, δεν εφαρμόζονται ορθές πρακτικές, εναρμονισμένες με τις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, με αποτέλεσμα η ανεξέλεγκτη χρήση βιοκτόνων στα σπίτια μας να επηρεάζει σοβαρά την υγεία μας, αλλά και γενικά την ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση των ζωικών εχθρών.

Πληροφορίες για τα τη χρήση βιοκτόνων μπορείτε να βρείτε από το ΥΠΑΑΤ (Βιοκτόνα και Δημόσια Υγεία) ή από τις αντίστοιχες ΔΑΟΚ της περιφέρειας.

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα cleaningnews.gr