ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιποθύμησε ο Νίκος Ρωμανός - οι γιατροί του Γ. Γεννηματάς διαρκώς στο πλευρό του

Λιποθυμικό επεισόδιο είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός ο οποίος νοσηλεύεται για 25η ημέρα στο Γενικό κρατικό νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Λιποθύμησε ο Νίκος Ρωμανός - οι γιατροί του Γ. Γεννηματάς διαρκώς στο πλευρό του

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου, «Το απόγευμα της 25ης ημέρας απεργίας πείνας ο νοσηλευόμενος Νίκος Ρωμανός, παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο το οποίο ανατάχθηκε με την παρέμβαση των θεραπόντων ιατρών. Ο ασθενής υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για την τεκμηρίωση της κατάστασής του».

Εν τω μεταξύ νωρίτερα την Πέμπτη, η διοίκηση του νοσοκομείου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «η διοίκηση δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι ιατροί του νοσοκομείου που συμμετέχουν στην Νοσηλεία του Νίκου Ρωμανού, το πράττουν με βάση του Νόμους του κράτους, την ιατρική δεοντολογία και την διακήρυξη της Μάλτας στα πλαίσια του Παγκόσμιου Ιατρικού Συνεδρίου».

Σε ερώτηση του on Med για ποιο λόγο εκδόθηκε η ανακοίνωση αυτή, ο διοικητής κ. Χρήστος Τσάμης, τόνισε ότι το πρωί της Πέμπτης, σε πολλά κανάλια, τονίστηκε ότι οι γιατροί του Γεννηματάς, δεν φροντίζουν τον απεργό πείνα, πράγμα, που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό, αναγκαστήκαμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, αναφέρει.

Δήλωση Βαρνάβα - ΟΕΝΓΕ

Σχετικά με την «αναγκαστική σίτιση» του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες η ζωή του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού κρέμεται από μία κλωστή, ενώ η εκτελεστική και δικαστική εξουσία, προκειμένου να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες, προσπαθούν να εμπλέξουν τους γιατρούς που τον νοσηλεύουν, με τον ισχυρισμό πως η επιβολή αναγκαστικής σίτισης στον απεργό πείνας θα αποτρέψει το μοιραίο.

Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι για πολλοστή φορά να διευκρινίσουμε πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς. Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική.

Η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης και θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας.
Τα νοσοκομεία χρειάζονται επαρκή παρουσία γιατρών και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών. Ας ασχοληθεί λοιπόν η πολιτική ηγεσία με τη στελέχωση των Νοσοκομείων, αφήνοντας τους λιγοστούς και εξουθενωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκήσουν τα καθήκοντά τους χωρίς διλήμματα και εκβιασμούς».

Τι συμβαίνει στο σώμα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού