ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Συμφωνία για αποστολή βοήθειας της Ελλάδας στη Δ. Αφρική

Πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, συμφώνησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, Χρήστο Στυλιανίδη, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο ΕΚΕΠΥ, για την αποστολή από ελληνικής πλευράς, εξειδικευμένης βοήθειας προς τις τρεις χώρες της Αφρικής που δοκιμάζονται περισσότερο από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα.

Έμπολα: Συμφωνία για αποστολή βοήθειας της Ελλάδας στη Δ. Αφρική

Το πρόγραμμα θα είναι καθαρά εθελοντικό και σε αυτό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό από τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και καθηγητές από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα στην Αφρική είναι η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία.

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Έγινε μία ενημέρωση στον κύριο Επίτροπο για τον τρόπο με τον οποίο έχει ετοιμαστεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το θέμα του Έμπολα. Το αντιλαμβανόμαστε ως ένα μεγάλο θέμα προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και έχουμε προβεί σε μία ενέργεια μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, για τα οποία ενημερώθηκε ο κύριος Επίτροπος. Επίσης, επειδή είναι θέση της Ελλάδος ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μόνο στις χώρες όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει η πολλή μεγάλη διάδοση -δηλαδή στις τρεις αυτές χώρες της Δυτικής Αφρικής- και ότι εάν δεν μπορέσει η Διεθνής Κοινότητα να δώσει μία αποτελεσματική απάντηση στο ζήτημα αυτό, τότε προφανώς θα βρεθούμε μπροστά σε μία εξαιρετικά δύσκολη διαχείριση.

Έχοντας λοιπόν πει αυτό η Ελλάδα και κρατώντας τις δικές της ευθύνες, είπαμε ότι σε αυτήν την πρωτοβουλία την οποία αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οποία συντονίζει ο κύριος Επίτροπος, δηλαδή της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά με τη μορφή της υγειονομικής ομάδας, της συμμετοχής υγειονομικού προσωπικού στην αντιμετώπιση της επιδημίας, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και θα συμμετάσχει με 6 συνολικά άτομα, υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά ενδεχομένως και διοικητικούς, προκειμένου να έχει τη δική της συνεισφορά, ενώ επίσης θα συμμετάσχει και θα συνεισφέρει και στην οικονομική προσπάθεια που γίνεται για τη συγκέντρωση υγειονομικού υλικού για τις χώρες αυτές."