ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερυθρός Σταυρός: Επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Έμπολα εν όψει εορτών

Προειδοποίηση για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, απηύθυνε σήμερα ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εξαιτίας των μετακινήσεων των πολιτών αυτής της ευαίσθητης περιοχής κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ερυθρός Σταυρός: Επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Έμπολα εν όψει εορτών

Προτρέποντας τον κόσμο να λάβει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Ελχάτζ Ας Σάι, σημείωσε ότι η προειδοποίηση δεν αποτελεί ισχυρισμό ότι θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα αλλά είναι μια έκκληση, ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός, για να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής στην αντιμετώπιση της νόσου.

«Τώρα είναι η στιγμή να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί», είπε ενώπιον ακροατηρίου στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων στο Λονδίνο. Όπως είπε ο Σάι δεδομένου ότι πολλοί δυτικο-αφρικανοί αυτή την εορταστική εποχή του χρόνου κατά παράδοση μετακινούνται από τα αστικά κέντρα στα σπίτια τους σε αγροτικές περιοχές η απειλή μεγαλύτερης μετάδοσης του ιού αυξάνεται. «Αν έχουμε κοινωνικές εκδηλώσεις και μετακίνηση ανθρώπων ... μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος», είπε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί στη Λιβερία και τη Γουινέα, αλλά εξακολουθεί να μαίνεται στη Σιέρα Λεόνε.

Η επιδημία του Έμπολα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία έχει μολύνει σχεδόν 18.000 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου οι 6.400 έχουν καταλήξει.

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά ενός ανθρώπου που έχει μολυνθεί και ο ασφαλής τρόπος μη μετάδοσής του είναι να τεθούν σε κατάσταση καραντίνας τα κρούσματα.