ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Ξεκίνησαν νέες δοκιμές εμβολίου

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους για ένα ακόμη εμβόλιο ενάντια στον Έμπολα, με στόχο να ανασταλεί το συντομότερο δυνατό η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στη Δυτική Αφρική.

Έμπολα: Ξεκίνησαν νέες δοκιμές εμβολίου

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χορήγησαν σε μια ομάδα υγιών εθελοντών το νέο εμβόλιο, το οποίο ευελπιστούν ότι θα παρέχει ανοσία ενάντια στον Έμπολα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότεροι από 8.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα από τον Έμπολα, με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων να καταγράφεται στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ξεκίνησε μια άλλη δοκιμή στο ίδιο πανεπιστήμιο, ώστε να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα ενός διαφορετικού εμβολίου.

Η μονάδα κλινικών δοκιμών Oxford Vaccine Group, η οποία ανήκει στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σκοπεύει να εμβολιάσει 72 υγιείς ενήλικες εθελοντές έως το τέλος του μήνα.

Αρχικά θα χορηγηθεί στους εθελοντές μία δόση του εμβολίου προκειμένου να εκκινήσει η ανοσοαντίδραση και δύο μήνες αργότερα θα χορηγηθεί συμπληρωματική ένεση προς ενίσχυση της ανοσοαντίδρασης.

Οι διοργανωτές της δοκιμής τονίζουν πως το εμβόλιο δεν περιέχει ενεργό ιό κι έτσι δεν μπορεί να μολύνει τους εθελοντές.

Οι ερευνητές θα παρακολουθούν την πορεία της υγείας των εθελοντών για ένα έτος, ώστε να διαπιστώσουν ποια είναι η ακριβής ανοσοαντίδραση που πυροδοτεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Βασικός στόχος της νέας δοκιμής είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ασφαλές το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και ποιο είναι το ιδανικό πλάνο χορήγησης για τις δόσεις.

Η εταιρία Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson, η οποία παρασκεύασε το εμβόλιο, αποφάσισε να επισπεύσει τη νέα δοκιμή λόγω της ασταμάτητης εξάπλωσης του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Ο Δρ Matthew Snape από την Oxford Vaccine Group δηλώνει πως «τα μέτρα καταστολής του ιού είναι επί του παρόντος ο καλύτερος τρόπος να τεθεί η επιδημία υπό έλεγχο, όμως ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο αναμένεται να έχει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα εντός του έτους».

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τον Έμπολα