ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ενέσιμα αντισυλληπτικά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης HIV

Αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούν με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, ενδέχεται να έχουν οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ένα ενέσιμο αντισυλληπτικό με προγεστερόνη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Infectious Diseases».

Τα ενέσιμα αντισυλληπτικά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης HIV

Τα ενέσιμα αντισυλληπτικά που περιέχουν οξική μεδροξυπρογεστερόνη (DMPA), μία συνθετική, μακράς δράσεως μορφή της ορμόνης προγεστερόνη, που λαμβάνεται μία φορά κάθε τρεις μήνες και η χρήση της είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Φυσικά, στην έρευνα διευκρινίζεται ότι οι πιθανότητές αυτές εξαρτώνται και από το αν οι γυναίκες υιοθετούν συμπεριφορές που τις θέτουν σε κίνδυνο HIV/AIDS λοίμωξης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά 12 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 39.500 γυναίκες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, η χρήση του ενέσιμου αντισυλληπτικού αύξανε κατά 40% τον κίνδυνο μολύνσεως με τον ιό του AIDS στις γυναίκες υψηλού κινδύνου για AIDS (λ.χ. ιερόδουλες).

Μπορεί ένα τέτοιο ποσοστό να μοιάζει υψηλό, ωστόσο αντιπροσωπεύει μέτρια αύξηση του σχετικού κινδύνου, όπως εξηγεί η δρ Λώρεν Ραλφ, ενώ η αύξηση του κινδύνου για τις γυναίκες του γενικού πληθυσμού ήταν 31%.

Δεν έχει γίνει γνωστός ο μηχανισμός με τον οποίο η ενέσιμη μεδροξυπρογεστερόνη θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο της HIV/AIDS λοίμωξης.

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι προκαλεί αλλαγές στο τοίχωμα του κόλπου ή μεταβάλλει την τοπική ανοσία, με αποτέλεσμα να αυξάνει την επιρρέπεια στη λοίμωξη, αλλά το αν αυτό όντως ισχύει δεν είναι γνωστό.

Το ενδεχόμενο να αυξάνουν τα ενέσιμα αντισυλληπτικά τον κίνδυνο HIV/AIDS λοίμωξης πρωτοπαρατηρήθηκε το 1991, οι μελέτες ωστόσο που έχουν διεξαχθεί έκτοτε, είχαν αντικρουόμενα συμπεράσματα.