ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: 100 εκατ. ευρώ για το εμβόλιο που ετοιμάζει η Johnson & Johnson

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι οι νεοσυσταθείσες επιστημονικές ομάδες που υποστηρίζει για την έρευνα για το εμβόλιο του Έμπολα θα λάβουν 100 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Innovative Medicines Initiative (ΙΜΙ), προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του αντιδότου στον θανατηφόρο ιό.

Έμπολα: 100 εκατ. ευρώ για το εμβόλιο που ετοιμάζει η Johnson & Johnson

Νωρίτερα αυτόν το μήνα η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει τις κλινικές δοκιμές ενός διπλού εμβολίου, εφαρμόζοντας και τις μελέτες από την Bavarian Nordic της Δανίας, καθιστώντας το συγκεκριμένο εμβόλιο το τρίτο τέτοιο προϊόν που θα εισέλθει σε φάση δοκιμών σε ανθρώπους.

Η αμερικανική εταιρεία αναζητούσε συνεργάτες-χρηματοδότες για το εν λόγω πρότζεκτ από τον Οκτώβριο, όταν και δέσμευσε 200 εκατομμύρια δολάρια για την επίσπευση του προγράμματος ανάπτυξης εμβολίου για τον ιό του Έμπολα.

Η νέα πρωτοβουλία από την Ευρώπη θα ανοίξει τη συνεργασία της Johnson & Johnson με ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως η London School of Hygiene & Tropical Medicine, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale για τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα συνεργάζονται σε διαφορετικές πτυχές της ανάπτυξης του εμβολίου.

Το ΙΜΙ είναι ένα δημόσιο-ιδιωτικό σύστημα που χρηματοοδοτείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία. Το ΙΜΙ ανακοίνωσε το Νοέμβριο, ότι θα επενδύσει 280 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για τον Έμπολα, με τη μερίδα του λέοντος από αυτό το μπάτζετ να πηγαίνει στην ανάπτυξη εμβολίων.