ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επέστρεψε στο σπίτι του και ο δεύτερος ασθενής με τεχνητή καρδιά Carmat

Ο δεύτερος ασθενής στον οποίο εμφυτεύτηκε τεχνητή καρδιά Carmat στις 5 Αυγούστου στη Νάντη της δυτικής Γαλλίας επέστρεψε στο σπίτι του στις αρχές Ιανουαρίου και έχει μια φυσιολογική ζωή, ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Αλέν Καρπαντιέ, ο εμπνευστής της συσκευής αυτής που κατασκευάζει η γαλλική εταιρία Carmat, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Parisien.

Επέστρεψε στο σπίτι του και ο δεύτερος ασθενής με τεχνητή καρδιά Carmat

Ο 68χρονος ασθενής έφυγε «αθόρυβα» από το νοσοκομείο στις 2 Ιανουαρίου και επέστρεψε τελικά στο σπίτι του, εξήγησε ο καθηγητής Καρπαντιέ.

«Μας είπε ότι πήγε για φαγητό χωρίς καμιά τεχνική βοήθεια στο σπίτι του γιου του, 70 χλμ. από τη Νάντη. Αυτό δεν είναι η ωραιότερη απόδειξη μιας φυσιολογικής ζωής;», προσθέτει ο γιατρός που συγκρίνει τις εγχειρητικές επιπλοκές με αυτές μιας απλής μεταμόσχευσης καρδιάς.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο καθηγητής Καρπαντιέ είχε δηλώσει ότι ο ασθενής αυτός μπορούσε στο εξής να μετακινείται μόνος και να κάνει ακόμη και ποδήλατο στο σπίτι.

Η επιστροφή στο σπίτι κατέστη δυνατή μόλις ο ασθενής μπόρεσε να έχει πλήρη αυτονομία και κυρίως να χειρίζεται ο ίδιος μια φορητή συσκευή βάρους τριών κιλών που περιέχει δύο μπαταρίες που προμηθεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στην τεχνητή καρδιά και ένα κουτί ελέγχου.

Μια πρώτη τεχνητή καρδιά Carmat είχε εμφυτευθεί στις 18 Δεκεμβρίου στο Παρίσι στον 76χρονο ασθενή Κλοντ Ντανί, ο οποίος κατέληξε 74 ημέρες αργότερα από μια απροσδόκητη διακοπή της λειτουργίας της συσκευής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρπεντιέ, «τα αίτια της διακοπής την 74η ημέρα αποδείχθηκε ότι ήταν πολυπαραγοντικά» και μέρος των προβλημάτων είχε σχέση με την κατάσταση του ασθενούς: η ηλικία του, η καρδιακή του ανεπάρκεια στο τελικό στάδιο και τη ζωή του να μετρά τότε μόλις μερικές εβδομάδες, η κλινική του κατάσταση γενικά, κυρίως σε σχέση με τη λειτουργία των νεφρών που είχαν προσβληθεί περισσότερο απ΄ότι μπορούσαμε να υποθέσουμε».

«Για τη δεύτερη εγχείρηση επιλέξαμε έναν νεότερο ασθενή, με τους πνεύμονές του να λειτουργούν καλά και τη νεφρική και ηπατική λειτουργία του να έχουν επηρεαστεί λίγο. Όσον αφορά το βιοπροσθετικό προϊόν, υποβλήθηκε σε προσαρμογές», εξήγησε.

Η εμφύτευση της αυτόνομης τεχνητής καρδιάς Carmat θεωρείται παγκόσμια πρωτιά.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η τεχνητή καρδιά Carmat πρέπει οριστικά να αντικαθιστά την εξασθενημένη καρδιά και όχι μόνο να βοηθά τον ασθενή να περιμένει τη μεταμόσχευση.