ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η άφιξη του νέου μωρού αποτελεί μια νέα πρόκληση για όλη την οικογένεια

του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή Στέλιου Μαντούδη

Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια δεν είναι πάντα απλή υπόθεση. Αλλάζουν οι συνθήκες στο σπίτι, οι ρουτίνες, οι προτεραιότητες και μαζί με όλα αυτά, η δυναμική της οικογένειας και των μελών της.

Η άφιξη του νέου μωρού αποτελεί μια νέα πρόκληση για όλη την οικογένεια

Στις πολύτεκνες οικογένειες, ο ερχομός ενός νέου βρέφους, είναι μια απλή κατάσταση που ακολουθεί μια ομαλή πορεία προσαρμογής, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Συνήθως οι δυσκολίες ξεκινούν όταν υπάρχει μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο αλλά και σε αυτή την περίπτωση έχουμε διάφορες παραλλαγές.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η διαφορά ηλικίας, από το πρώτο παιδί στο δεύτερο. Εάν έχουν σχετικά μικρή διαφορά τα πράγματα είναι πιο εύκολα, σε σχέση με αδέλφια που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους.

Η άφιξη του νέου αδερφού/αδερφής δεν είναι πάντα μια ευχάριστη εμπειρία για το πρωτότοκο παιδί σας. Η γέννηση του δεύτερου παιδιού υποχρεώνει το πρώτο να νιώσει ότι είναι πια «μεγάλο», ενώ καλείται να μοιραστεί τη γονεϊκή αγάπη και να σταματήσει να νιώθει πια μοναδικό.

Όταν υπάρχει κοντινή διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα δύο αδέρφια το πρώτο προσαρμόζεται πιο ομαλά και συνήθως αναπτύσσεται στενός δεσμός. Τα αδέρφια κάνουν παρέα και μοιράζονται τα ίδια παιχνίδια.

Μερικές συμβουλές συμπεριφοράς στους γονείς προς τα νήπια μετά την άφιξη του νέου μωρού:

- Αν το νήπιο σας δεν δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το νέο μωρό, μη το πιέσετε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα αρχίσει να ασχολείται όταν νιώσει έτοιμο

- Τις πρώτες εβδομάδες προσπαθήστε να ταΐζετε το μωρό όσο μπορείτε σε στιγμές που το νήπιο δεν είναι παρών

- Προσπαθήστε να συνηθίσετε το νεογέννητο μωρό να κοιμάται τακτικά στη διάρκεια της ημέρας, μακριά από το νήπιο έτσι ώστε να μονοπωλεί όλη σας την προσοχή το μεγαλύτερο παιδί και να μη νιώθει ανασφάλεια

- Εάν και τα δύο παιδιά σας χρειαστούν ταυτόχρονα, ασχοληθείτε πρώτα με το μεγαλύτερο

- Ζητήστε από το μεγαλύτερο να σας βοηθήσει σε θέματα φροντίδας του μωρού

- Διαβάστε του βιβλία που μιλάνε για την αδελφική αγάπη

- Μιλήστε δυνατά στο μωρό και παινέψτε το μεγαλύτερο παιδί, π.χ. όταν μεγαλώσεις και εσύ θα γίνεις έξυπνος σαν τον αδερφό σου

- Όσο καλύτερα ενημερώσετε το παιδί για όλα όσα θα συμβούν με την άφιξη του μωρού τόσο πιο ομαλά θα δεχτεί τη νέα κατάσταση. Αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη είναι να του αφιερώνετε χρόνο και να του λέτε συχνά πόσο πολύ το αγαπάτε.

- Σε σπάνιες περιπτώσεις που το μεγαλύτερο παιδί σας βιώνει έντονα αρνητικά συναισθήματα προς το αδελφάκι του και σας ρωτά συνεχώς αν το αγαπάτε, εμφανίζει παλινδρόμηση σε συμπεριφορές μικρότερης ηλικία, παρουσιάζει έντονη ανυπακοή ή υπερκινητικότητα μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Για περισσότερα Tips Ανάπτυξης επισκεφτείτε το site της Novalac