ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δώδεκα επιπλέον έτη ζωής με την αποσιώπηση ενός γονιδίου!

Η «αποσιώπηση» ενός και μόνο γονιδίου μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά ως προς το προσδόκιμο ζωής.

Δώδεκα επιπλέον έτη ζωής με την αποσιώπηση ενός γονιδίου!

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το γονίδιο Myc που είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική διαίρεση, την κυτταρική ανάπτυξη και τον κυτταρικό θάνατο -η υπερέκφραση του συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Όπως ανακάλυψαν, η «αποσιώπησή» του μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή κατά 12 χρόνια, χαρίζοντας, παράλληλα, στα ηλικιωμένα άτομα καλή φυσική κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Cell», οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αποσιώπηση του γονιδίου σε ποντίκια βοήθησε τα ζώα να επιβιώσουν 15% περισσότερο χωρίς προβλήματα υγείας.

Τα τελευταία, μάλιστα, είχαν παράλληλα και καλύτερη φυσική κατάσταση και δεν εμφάνισαν προβλήματα που συνδέονται με την ηλικία όπως η οστεοπόρωση, η γνωστική φθορά και η πτώση του μεταβολισμού.

Πλέον, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, σε ανθρώπινα χρόνια, η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής μεταφράζεται σε 12 επιπλέον ανθρώπινα χρόνια

Ο Τζον Σεντιβάι, καθηγητής Ιατρικών Επιστημών ανέφερε πως είναι αισιόδοξος σχετικά με το ότι τα ευρήματα για το Myc μπορούν να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής.

Ήδη, φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται επάνω στην ανάπτυξη φαρμάκων, τα οποία θα μπλοκάρουν τη δράση το γονιδίου, ώστε να υπάρξουν οφέλη ενάντια στον καρκίνο.

Εν δυνάμει, όμως, αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ενάντια στην οστεοπόρωση, αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επιμήκυνση της ζωής.