ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς ο πάγος έσωσε τη ζωή 14χρονου που πνίγηκε σε λίμνη

Η λέξη "θαύμα" ήταν η μόνη που βγήκε αβίαστα από τα χείλη όλων όσοι έζησαν από κοντά την περιπέτεια του 14χρονου John Smith από το Μισούρι των ΗΠΑ.

Πώς ο πάγος έσωσε τη ζωή 14χρονου που πνίγηκε σε λίμνη

Ο νεαρός βρισκόταν με φίλους του στη λίμνη Sainte Louise, που είχε παγώσει κατά τη χειμερινή περίοδο. Σε κάποια στιγμή ο πάγος έσπασε και ο 14χρονος βυθίστηκε στα παγωμένα νερά, όπου και πνίγηκε χωρίς κανείς να μπορεί να τον βοηθήσει εκείνη τη στιγμή. Εκτός από τον πάγο!...

Ο John έμεινε περίπου 14 λεπτά μέσα στο νερό, το οποίο είχε θερμοκρασία περίπου 4°C, προτού τον ανασύρουν τα μέλη συνεργείου των Πρώτων Βοηθειών που κατέφτασε στο σημείο. Τον έβγαλαν έξω και είδαν ότι ο νεαρός δεν είχε τις αισθήσεις του και το σώμα του δεν ανταποκρινόταν στις πρώτες βοήθειες.

Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο St. Joseph Hospital West, όπου οι γιατροί συνέχισαν να του κάνουν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (CPR), χωρίς αποτέλεσμα αρχικά. Όπως, όμως, δημοσιεύει το Newsweek, ξαφνικά η καρδιά του 14χρονου άρχισε να χτυπάει, εκείνος να αναπνέει και τελικά επανήλθε πλήρως!

Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν, είτε να προκαλέσουν το θάνατο, είτε να τον προλάβουν/καθυστερήσουν, ανάλογα με τη χρονική στιγμή που το σώμα εκτίθεται σε αυτές. Ενώ ένα άτομο μπορεί να επιβιώσει μόνο μέχρι τρία λεπτά υποβρυχίως σε κανονικές θερμοκρασίες, σε παγωμένο νερό μπορεί να επιβιώσει χωρίς οξυγόνο ακόμα και για 40 λεπτά! Το κρύο βάζει όλες τις λειτουργίες του σώματος σε παρατεταμένη αναστολή, παρατείνοντας έτσι τον θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ