ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Χίος έβαλε τέλος στο «κλουβί της ντροπής» για τους μετανάστες

Χρειάστηκε λιγότερο από μια ώρα, το πρωί της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου, για να ξηλωθεί και να απομακρυνθεί από το λιμάνι της Χίου το «κλουβί» της ντροπής, που επί μήνες αποτελούσε όνειδος για τη Χίο και τον πολιτισμό της και εξέθετε το νησί και την Ελλάδα διεθνώς, για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών.

Η Χίος έβαλε τέλος στο «κλουβί της ντροπής» για τους μετανάστες

Όπως αναφέρει το astraparis.gr, δώδεκα ημέρες μετά την εντολή που έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για να σταματήσει η χρήση του χώρου κι ενώ είχαν προηγηθεί οι έντονες διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών του νησιού, αποκαταστάθηκαν η ηθική και νομιμότητα.

Νομιμότητα, η οποία δεν έχει να κάνει με την κατά γράμμα τήρηση του νόμου, αλλά με την αδήριτη ανάγκη να πορευόμαστε ως χώρα στην πολιτική της ηθικής, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων ευπρέπειας και πολιτισμού.

Το συνεργείο, που ανέλαβε – μετά από εντολή του Λιμενικού Ταμείου Χίου – το έργο της αποκατάστασης, άρχισε πρωί της Τρίτης τη δουλειά του. Ήταν οι ίδιοι που πριν μήνες τοποθέτησαν το μεταλλικό «κλουβί» γύρω από τους άθλιους οικίσκους, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι το ευχαριστήθηκαν. Δεν είπαν κάτι, αλλά το έβλεπες με τον τρόπο που δούλευαν. Βιάζονταν να τελειώσουν τη δουλειά, για να βγάλουν από πάνω τους – χωρίς να το έχουν – ένα μέρος της ντροπής μας.

Τώρα, έχουν απομείνει οι ξύλινοι οικίσκοι, για να θυμίζουν – ποιος ξέρει για πόσο καιρό ακόμα – τους ανθρώπους που έφταναν στον τόπο μας κυνηγημένοι από την φρίκη του πολέμου. Που αντί να τους προσφέρει η ελληνική πολιτεία αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής, τους στοίβαζε στους οικίσκους κι από πάνω τους πλάκωσε και με ένα «σιδηρούν παραπέτασμα».

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι στο εξής οι μετανάστες, που φτάνουν και προφανώς θα συνεχίσουν να φτάνουν στη Χίο, θα μεταφέρονται αμέσως στο κέντρο κράτησης Μερσινιδίου. Έως ότου τα αρμόδια υπουργεία – συνεπικουρούμενα από τον δήμο Χίου και την αντιπεριφέρεια – εξασφαλίσουν έναν αξιοπρεπή χώρο για την φιλοξενία τους.

Πηγή: astraparis.gr