ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Πολύ πιθανή η μετάδοση μέσω του αέρα

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση mBio, επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, καταδεικνύει ότι είναι πολύ πιθανή η αερομεταφορά του ιού Έμπολα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι μηχανισμοί αερομεταφοράς του Έμπολα δεν είναι όμοιοι με αυτούς της γρίπης, καθώς ο Έμπολα μπορεί πιθανώς να μεταδοθεί με το φτάρνισμα και το βήχα και όχι μέσω του εισπνεόμενου αέρα.

Έμπολα: Πολύ πιθανή η μετάδοση μέσω του αέρα

«Είναι πολύ πιθανό να μπορεί να μεταδοθεί ως ένα βαθμό ο ιός Έμπολα με μολυσματικά αερολύματα που παράγονται από το γαστρεντερικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς ή κατά τη διάρκεια επεμβάσεων, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί ή να αποκλειστεί εντελώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς όσοι εκτίθενται στα μολυσματικά αερολύματα βρίσκονται ούτως ή άλλως σε άμεση επαφή με τους ασθενείς», αναφέρει η μελέτη.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο βασικός συντάκτης της νέας μελέτης, Michael Osterholm, είχε δηλώσει –και δέχτηκε έντονες κριτικές γι' αυτό– πως υπάρχει ενδεχόμενο ο Έμπολα να μεταλλαχθεί και να γίνει αερομεταφερόμενος.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε ο Osterholm σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Washington Post πριν από μερικές ημέρες.

Για το μόνο που είναι βέβαιοι οι επιστήμονες είναι ότι ο Έμπολα μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά του ασθενούς.