ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εξήγηση με το φόρεμα που... δίχασε το διαδίκτυο (βίντεο)

Η εξήγηση με το φόρεμα που... δίχασε το διαδίκτυο (βίντεο)

Μέσα σε μία ημέρα έγινε το πρώτο θέμα συζήτησης στα social media παγκοσμίως. Μια απλή φωτογραφία, ένα "αθώο" φόρεμα που χώρισε το διαδίκτυο στα δύο: τα χρώματά του είναι λευκό και χρυσό ή μπλε και μαύρο;

Εσείς τι χρώμα βλέπετε πως είναι το φόρεμα στην επάνω φωτογραφία;

Αρχικά να σας ενημερώσουμε ότι μετά από πολλές ώρες "διαμάχης" στα social media βγήκαν οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι το φόρεμα είναι μπλε και μαύρου χρώματος. Αλλά ακόμα και αν το βλέπετε ως λευκό με χρυσό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επιστήμη ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό και έχει να κάνει με τον τρόπο που ανθρώπινος εγκέφαλος συλλέγει και επεξεργάζεται τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει.

Το θέμα δεν έχει να κάνει με το χρώμα του υφάσματος, αλλά με το χρώμα που ο εγκέφαλός σας ΥΠΟΘΕΤΕΙ ότι έχει το ύφασμα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως "σταθερότητα χρώματος" (color constancy).

Το φαινόμενο αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας προσαρμόζει το χρώμα ενός αντικειμένου, ανάλογα με το περιβάλλον ή το φωτισμό. Στην περίπτωση του φορέματος της φωτογραφίας, επειδή δεν μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες από το περιβάλλον και δεν είναι απόλυτα βέβαιο αν ο φωτισμός προέρχεται από φυσική (παράθυρο - ήλιος) ή τεχνητή πηγή (λαμπτήρας), ο εγκέφαλός μας ΥΠΟΘΕΤΕΙ τι από αυτά ισχύει, βάσει των δικών του πρότερων εμπειριών.

Έτσι, για εκείνους που βλέπουν το φόρεμα ως λευκό και χρυσό, ο εγκέφαλός τους μπορεί να φαντάζεται ότι το φόρεμα φωτίζεται από το φυσικό φως. Όσοι βλέπουν το φόρεμα μαύρο και μπλε μπορεί να φαντάζονται (ασυνείδητα πάντα) ότι το φόρεμα φωτίζεται από τεχνητό φως.

dfyhj

Οι επιστήμονες καταλαβαίνουν τι προκαλεί τη διαφορά στην αντίληψη του χρώματος στους ανθρώπους, αλλά δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί την διαφορά αυτή να χωρίζεται σχεδόν στη μέση ανάμεσα σε εκείνους που βλέπουν το φόρεμα ως μπλε και μαύρο και εκείνους που το βλέπουν ως λευκό και χρυσό.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε όλη αυτή την εξήγηση. Δώστε βάση στο σημείο 0':30", για να καταλάβετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο φωτισμός και η σκίαση στον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα χρώματα.

Η εξήγηση με το φόρεμα που... δίχασε το διαδίκτυο (βίντεο)

BEST OF NETWORK

Δολοφονία Καραϊβάζ: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βίντεο με τους δράστες – «Βλέπουν» εκτελεστές από εξωτερικό

Θεσσαλονίκη - Lockdown: Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για εικόνες συνωστισμού στο κέντρο της πόλης

Παλαιό Φάληρο: Πλήρωσαν ακριβά τις κόντρες στην παραλιακή

Lockdown: Ξεχύθηκαν στην Ερμού οι Αθηναίοι – «Πλημμύρισε» το κέντρο της Αθήνας

Self test: Πώς θα το κάνετε μόνοι σας – Απαντήσεις σε ερωτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών

Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός Ρομά στο Νομισματοκοπείο

Διπλωματικό «σκάκι» για Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο - Επικοινωνία Δένδια με Σούκρι

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση - Δέχτηκε 10 σφαίρες

Πέθανε ο Ιάκωβος Τσούνης – Ποιος ήταν ο εφοπλιστής με το παράσημο για τη δωρεά στις Ένοπλες Δυνάμεις

Κορονοϊός: Στο νοσοκομείο ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι – Είχε συμπτώματα πνευμονίας

Βρετανία: Πέθανε παίκτρια του Big Brother σε ηλικία μόλις 38 ετών

Η πρώτη δήλωση του Πρίγκιπα Κάρολου για τον θάνατο του πατέρα του: Θα μας λείψει πάρα πολύ