ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Ελπίδες στη διάγνωση από την... μύτη σκύλων

Τι άλλο θα κάνουν τα σκυλιά για τους ανθρώπους; Εκτός από το να αποτελούν τους πιο πιστούς συντρόφους μας στη ζωή, οι σκύλοι είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών ουσιών, λόγω της πολύ προηγμένης όσφρησής τους.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Ελπίδες στη διάγνωση από την... μύτη σκύλων

Επίσης είναι ήδη γνωστό ότι έχουν τη δυνατότητα να μυρίζουν ορισμένα ήδη καρκίνου, όπως τα μελανώματα (καρκίνος του δέρματος) και τον καρκίνο του στήθους. Τώρα, ομάδα ερευνητών από το Αρκάνσας των ΗΠΑ, έρχεται να δείξει ότι οι σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν μέσω της όσφρησης και τον καρκίνο του θυρεοειδούς και μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Όπως με κάθε τύπο καρκίνου, έτσι και με εκείνον του θυρεοειδούς, εφόσον εντοπιστούν όγκοι ο γιατρός θα κάνει βιοψία σε αυτούς. Πολλές φορές, ωστόσο, τα αποτελέσματα της βιοψίας δεν είναι απόλυτα και ο "ασθενής" καλείται να υποβληθεί σε περισσότερες άβολες και δυνητικά επώδυνες εξετάσεις.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες έδωσαν σε έναν σκύλο να μυρίσει τον καρκίνο του θυρεοειδούς, από δείγματα ιστού που επιβεβαιωμένα είχαν αντίστοιχους καρκινικούς όγκους. Στη συνέχεια τον εκπαίδευσαν, ώστε να κάθεται κάτω κάθε φορά που οσφραινόταν αυτή τη συγκεκριμένη μυρωδιά, δηλαδή την ξεχωριστή μυρωδιά του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Όταν του παρουσίασαν 34 διαφορετικά δείγματα ούρων από ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με το συγκεκριμένο είδος καρκίνου, ο σκύλος κατάφερε να ανιχνεύσει σωστά την παρουσία του καρκίνου στα 30 από αυτά, δηλαδή σε ποσοστό άνω του 90%! Μόλις σε 2 δείγματα ανίχνευσε λανθασμένα την παρουσία καρκίνου και σε άλλα 2 δεν κατάφερε να εντοπίσει τον καρκίνο, ενώ υπήρχε.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή είναι μία ακόμα έρευνα η οποία δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου, μέσω της ξεχωριστής μυρωδιάς που αναδύουν οι διάφοροι τύποι της νόσου και την οποία η ανθρώπινη μύτη δεν μπορεί να συλλάβει.

Η έρευνα παρουσιάστηκε επίσημα στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινικής Ένωσης των ΗΠΑ, που έγινε χθες στο Σαν Φρανσίσκο.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: 4 τροφές με προστατευτική δράση

Είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς κληρονομικές;

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε υπερθυρεοειδισμό

Υποθυρεοειδισμός: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται