ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νόσος Duchennes: Τα video game στην υπηρεσία της υγείας (vid)

Προκειμένου να μπορούν να πάρουν μέρος σε κλινικές δοκιμές εγκεκριμένες από τον FDA, τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο μυϊκής δυστροφίας Duchennes, καλούνται να περάσουν πρώτα ένα τεστ βαδίσματος διάρκειας έξι λεπτών, με το οποίο οι γιατροί αξιολογούν την κινητική ικανότητά τους και τον βαθμό εξάπλωσης της νόσου.

Νόσος Duchennes: Τα video game στην υπηρεσία της υγείας (vid)

Μόνο εάν το παιδί περάσει αυτό το τεστ, έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις κλινικές μελέτες. Με στόχο, λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά με Duchennes να αξιολογούνται καλύτερα για την πορεία της νόσου τους και να συμμετέχουν σε αυτές τις μελέτες, ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων Nationwide εποστράτευσαν ένα... βιντεοπαιχνίδι!

Στο παιχνίδι, ο χαρακτήρας στην οθόνη δέχεται "επίθεση από εξωγήινους". Τα παιδιά καλούνται να κινήσουν τα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν τους "εξωγήινους". Οι αντιδράσεις τους καταγράφονται από μια κάμερα με το σύστημα Microsoft Kinect 3D που παρακολουθεί τις κινήσεις του βραχίονα, του κορμού και των ποδιών τους.

Ταυτόχρονα ένας υπολογιστής αναλύει τα δεδομένα και παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κινητική ικανότητα των παιδιών.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτού του είδους η τεχνολογία θα καθιερωθεί για την αξιολόγηση των ασθενών με Duchennes, δίνοντας στους γιατρούς ένα πολύ ισχυρό "εργαλείο" για τα κριτήρια συμμετοχής περισσοτέρων ασθενών σε κλινικές δοκιμές.