ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάζεται το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας με στόχο να στηρίξει τα θύματα της κρίσης

Με στόχο να υποστηρίξει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σχετική συνέντευξη τύπου, προκειμένου να ανακοινωθούν τα εγκαίνια του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνα που θα γίνουν αύριο. Το Κέντρο ειδικότερα, υποστηρίζει αδιακρίτως πολίτες, παρέχοντας: υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, νομική συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση και συμβουλευτική για την εξεύρεση εργασίας και υποστήριξη παιδιών και οικογενειών.

Εγκαινιάζεται το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας με στόχο να στηρίξει τα θύματα της κρίσης

Το Κέντρο θα εγκαινιαστεί αύριο από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow κ. Στέλιο Ζαββό, μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, την Ingrid Schulerud, Πρέσβειρα του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας και Εκπρόσωπο των ΕΕΑ Norway Grants, και τον κ. Jordi Vaquer, Διευθυντή του Open Society Foundations για την Ευρώπη.

Πρωταρχικός στόχος του SolidarityNow, μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι να υποστηρίξει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη λόγω της κρίσης, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να έχουν ένα ευρύ και θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και την ελληνική κοινωνία. Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας αποτελεί μια πρωτοβουλία του δικτύου Open Society Foundations και του SolidarityNow, πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη που προέρχεται από τις χώρες της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης, το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας προσφέρει έναν ανοιχτό χώρο σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας συνεργατικές λύσεις σε επίπεδο κοινοτήτων για επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Το Κέντρο εστιάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται, και υποστηρίζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εθνικής καταγωγής, θρησκείας και κοινωνικής θέσης.

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με τέσσερις ΜΚΟ: PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, Μαζί για το Παιδί & το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρέχοντας βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες πολιτών που περιλαμβάνουν παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, αρρώστους, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Οι χώροι του Κέντρου έχουν πλήρως ανακαινιστεί και αποκατασταθεί με δωρεά του Open Society Foundations
Παράλληλα με τα Κέντρα Αλληλεγγύης, το SolidarityNow επιχορηγεί οργανώσεις και προγράμματα, τα οποία κινούνται κυρίως στους άξονες των υπηρεσιών άμεσης ανακούφισης ευάλωτων πληθυσμών, της ενίσχυσης της απασχολησιμότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Το SolidarityNow βρίσκεται σε τακτική επαφή και διαβούλευση με ΜΚΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακά τμήματα, άτυπα δίκτυα, ιδιώτες και διεθνείς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, πρεσβείες κλπ.). Το SolidarityNow χρηματοδοτεί προγράμματα περίπου 50 μη κερδοσκοπικών οργανισμών στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow κ. Στέλιος Ζαββός με αφορμή την εκδήλωση δήλωσε:

«Την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, το SolidarityNow δημιούργησε Κέντρα Αλληλεγγύης με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων Ελλήνων και μεταναστών. Έμπνευσή μας είναι η βασική αρχή της Αλληλεγγύης των Λαών. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός SolidarityNow ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια από το δίκτυο Open Society Foundations με σκοπό να ενώσει τη φωνή αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. Αλληλεγγύη από την Ευρώπη προς τη χώρα μας αλλά και από εμάς προς τους συνανθρώπους. Αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από ανυπαρξία πόρων, από έλλειψη πολιτικών δικαιωμάτων και από κοινωνικούς, οικονομικούς, ιατρικούς, φυλετικούς και άλλους αποκλεισμούς».

Athens Solidarity Centre 3

Τον Πρόεδρο κύριο Ζαββό, πλαισιώνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο μια ομάδα δραστήριων και ενεργών πολιτών:

Χρήστος Ροζάκης, Καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευθύμιος Βιδάλης, Επιχειρηματίας, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Αρίστος Δοξιάδης, Εταίρος, OpenFund
Τζένη Καβουνίδη, Ερευνήτρια, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Επισκέπτρια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μέλος ΔΣ της ActionAid
Πάνος Μαρινόπουλος, Επιχειρηματίας, Ιδρυτής Κοινωνικών Παντοπωλείων
Μάνος Ματσαγγάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καλυψώ Νομικού, Πρόεδρος της A. M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A.
Άννα Τριανταφυλλίδου, Καθηγήτρια, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Φλωρεντία, Ιταλία
Θέλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε τη προσφορά του μέλους του ΔΣ, Δημήτρη Τριχόπουλου, Καθηγητή Πρόληψης Καρκίνου και Επιδημιολογίας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και Μέλος Ακαδημίας Αθηνών ο οποίος και πρόσφατα απεβίωσε.
Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης (epaminondas@solidaritynow.org) είναι ο Γενικός Διευθυντής του SolidarityNow.

Δήλωση της ΑΡΣΙΣ
Η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και η εγγύηση για ένα κράτος δικαίου είναι το κίνητρο της συμμετοχής της ΑΡΣΙΣ στο πιλοτικό εγχείρημα του Κέντρου Αλληλεγγύης.
Στο παλιό Φρουραρχείο της Αθήνας, η ομάδα στελεχών της ΑΡΣΙΣ - δικηγόροι, κοινωνικός λειτουργός, οικονομικός σύμβουλος - επιχειρούν και εργάζονται στην περιφρούρηση της αξιοπρέπειας των πολιτών που η κρίση, η λιτότητα και η δημοσιονομική πολιτική προσαρμογής έχει πλήξει και θίξει βαθύτατα.
Κατερίνα Πούτου,
Νόμιμη εκπρόσωπος «ΑΡΣΙΣ» Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

Δήλωση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού
To πρόγραμμα «Κέντρο Ημέρας για τα Παιδιά» υλοποιείται από το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και λειτουργεί ως προέκταση του «Εργαστηρίου Πολιτισμού». Στον λειτουργικό και κατάλληλα διαμορφωμένο για τα παιδιά χώρο του Κέντρου Ημέρας προσφέρεται μία σειρά από υπηρεσίες για παιδιά από 3 έως 12 ετών και τις οικογένειές τους. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες παιδιών και οικογενειών που ζουν στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, καθώς και η ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της διαφορετικότητας μέσω του σεβασμού, της αποδοχής και της αλληλεγγύης.
Μυρσίνη Ζορμπά,
Πρόεδρος ΔΣ «Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού»

Δήλωση της PRAKSIS
Το πρόγραμμα «Επέκταση Ιατρικών υπηρεσιών», με τις ειδικότητες Δερματολόγου, Ψυχιάτρου, Καρδιολόγου, Ορθοπεδικού και Οφθαλμιάτρου, αποτελεί προέκταση των ιατρικών υπηρεσιών (Γενικός Ιατρός, Γυναικολόγος και Οδοντίατρος) και των υπηρεσιών φαρμακείου που παρέχονται στο Πολυϊατρείο της PRAKSIS. Τα πλήρως εξοπλισμένα ιατρεία στο Φρουραρχείο παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και επίσης, όπου κρίνεται απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή. Η κοινωνική υπηρεσία παρέχει εξατομικευμένη και ολιστική παρέμβαση με βάση την εκάστοτε ανάγκη ή αίτημα.
Στο «Κέντρο Απασχολησιμότητας» παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης ανέργων κατά την αναζήτηση εργασίας με την βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων, ομαδικά εργαστήρια, σεμινάρια και την καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα δικτύωσης των εξυπηρετούμενων με επιχειρήσεις που συμμετέχουν μέσω των οικείων προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Τζανέτος Αντύπας,
Πρόεδρος ΔΣ «PRAKSIS»

Δήλωση του Μαζί για το Παιδί
Το "Συμβουλευτικό Κέντρο Μαζί για το Παιδί" και η "Πανελλαδική Γραμμή 11525" για Μητέρες/Γονείς, Παιδιά κι Εφήβους με στόχο την δωρεάν ψυχο-κοινωνική στήριξη σε οικογένειες με παιδιά από 0 έως 18 ετών, εδράζουν, από τον Ιανουάριο του 2015, στο «Κέντρο Αλληλεγγύης», μία πρωτοβουλία του οργανισμού SolidarityNow, στο ιστορικό κτίριο «Φρουραρχείο», στο κέντρο της Αθήνας, στο Σταθμό Λαρίσης.Το «Συμβουλευτικό Κέντρο Μαζί για το Παιδί» προσφέρει δωρεάν ατομικές και οικογενειακές συνεδρίες από ειδικούς Ψυχολόγους και Συμβούλους Ψυχικής, διοργανώνει Ψυχο-εκπαιδευτικά Σεμινάρια, κάνει παρουσιάσεις σε δημόσια σχολεία σε όλη την Αττική και, τέλος, διοργανώνει Ομάδες Στήριξης Γονέων στο Κέντρο Αλληλεγγύης.
Η «Πανελλαδική Γραμμή 11525» που λειτουργεί από το 2009, απαντάει σε όποιον καλέσει από σταθερό τηλέφωνο με χρέωση μόνο μίας αστικής μονάδας και παρέχει δωρεάν συμβουλευτική από εξειδικευμένο προσωπικό ενώ δέχεται και κλήσεις για λήψη ανώνυμων/επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων.
Δρ. Ιωάννης Παπαδάτος
Δ/ντης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Αγλαΐα Κυριακού, Επιστημονικός Συνεργάτης της Γραμμής Βοήθειας 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου, Μέλος της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί"

Αναλυτικά, οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας περιλαμβάνουν:

• Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (μέσω της ΜΚΟ PRAKSIS)
Το Κέντρο Αλληλεγγύης παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε όλους εκείνους που είναι αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν από έναν γενικό γιατρό, έναν γυναικολόγο, έναν οδοντίατρο, έναν ορθοπεδικό, έναν δερματολόγο έναν καρδιολόγο και έναν ψυχίατρο. Παρέχεται επίσης φαρμακευτική περίθαλψη, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

• Πρόγραμμα Νομικής συμβουλευτικής Υποστήριξης (μέσω της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ)
Παρέχονται δωρεάν, εμπιστευτικές και αμερόληπτες νομικές συμβουλές για ζητήματα καταναλωτικά, αστικού δικαίου, εργασιακά, ανθρώπινων δικαιωμάτων και κοινωνικής πρόνοιας, όπως συμβουλευτική για ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα). Σε ειδικές περιπτώσεις προβλέπεται και δικαστική εκπροσώπηση.

• Υποστήριξη της απασχολησιμότητας (μέσω της ΜΚΟ PRAKSIS)
Παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική επαγγελματική υποστήριξη. Μεταξύ άλλων προβλέπεται εκπαίδευση για την απόκτηση δεξιοτήτων για την εργασία, συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού, καθοδήγηση για τις συνεντεύξεις, μεθοδολογία για αναζήτηση εργασίας, προετοιμασία βιογραφικού σημειώματος, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την αναζήτηση εργασίας, καθώς και τη δικτύωση με πιθανούς εργοδότες μέσω της καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας του Κέντρου. Το Κέντρο προσφέρει βοήθεια προκειμένου οι εξυπηρετούμενοι να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν με επιτυχία τις πιθανότητες απασχόλησής τους.

• Υποστήριξη Παιδιού και Οικογένειας (μέσω των ΜΚΟ Μαζί για το Παιδί, και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού)
Το Κέντρο στεγάζει την τηλεφωνική γραμμή 11525 βοήθειας οικογενειών – παιδιών και εφήβων, καθώς και ένα Κέντρο ημερήσιας φροντίδας παιδιού, με στόχο να υποστηρίξει τα παιδιά όσων απευθύνονται για βοήθεια στο Κέντρο και να διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες.

Ακόμη, εξειδικευμένο προσωπικό προσφέρει ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε μητέρες και οικογένειες, καθώς και συμβουλευτική και υπηρεσίες καθοδήγησης σε μητέρες, γονείς και οικογένειες που έχουν ανάγκη πραγματοποιώντας προσωπικές και ομαδικές συμβουλευτικές συνεδρίες, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας
Δομοκού 2, Παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από Σταθμό Λαρίσης
Ώρες Λειτουργίας 9-5 καθημερινές

Athens Solidarity Centre 2