ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς πρόσβαση στις νέες θεραπείες οι ασθενείς με ηπατίτιδα C

Η Ελλάδα παραμένει εδώ και μήνες εκτός της "επανάστασης" που συντελείται διεθνώς στην θεραπεία της ηπατίτιδας C με νέα φάρμακα, τα οποία έχουν ποσοστά αποτελεσματικότητας που φτάνουν ακόμη και στο 100%.

Χωρίς πρόσβαση στις νέες θεραπείες οι ασθενείς με ηπατίτιδα C

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Επένδυση", υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 20.000 ασθενείς που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης. Ετησίως έχουμε 900 περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο και 800 θανάτους που σχετίζονται με ασθένειες του ήπατος. Γενικότερα, με βάση τις τελευταίες μελέτες, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 160.000 με 170.000 άτομα που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C. Δυστυχώς, στη συντριπτική πλειονότητά τους (80%) παραμένουν αδιάγνωστοι, επειδή η νόσος εξελίσσεται ύπουλα και για πολλά χρόνια δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Έως σήμερα πρόσβαση στις νέες θεραπείες έχουν αποκτήσει μόλις 400 ασθενείς, ενώ οι άμεσες ανάγκες είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερες. Βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό φέρεται πως είναι το υψηλό κόστος, που φθάνει περίπου τα 40.000 ευρώ για κάθε ασθενή.

Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί "πονοκεφάλους" και σε άλλες χώρες, πολύ πλουσιότερες από την Ελλάδα, όπως η Γαλλία. Εκεί, ο υπουργός Υγείας δήλωσε δημοσίως ότι η χώρα αδυνατεί να προσφέρει πρόσβαση σε όλους στις νέες θεραπείες της ηπατίτιδας C.

Διαβάστε επίσης:

Ιογενής ηπατίτιδα: Ποια είναι τα «ένοχα» σημάδια