ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη με γυμναστική

Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια του σύγχρονου κόσμου που έχει προσβάλλει το 10% του πληθυσμού των δυτικών χωρών. Ωστόσο η γυμναστική φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή, ή στον έλεγχό της. 

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη με γυμναστική

Η μειοψηφία όσων παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης λαμβάνουν θεραπεία και το 1/3 αυτών βλέπει μείωση των συμπτωμάτων του.

Τα συμπτώματα της αλλαγής της διάθεσης φαίνεται να ξεκινούν από ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Η φυσική άσκηση, λοιπόν, φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης, της βήτα ενδορφίνης που συνδέονται άμεσα με την νευρογένεση.

Οι ενδορφίνες μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και μας δημιουργούν μια διάθεση ευφορίας. Η φαινυλαιθυλαμίνη, ουσία που παράγεται μόνο στον οργανισμό μας, παίζει ρόλο στην διάθεσή μας, στην προσοχή και στην ενέργεια που έχουμε.

Η φυσική άσκηση αυξάνει και τον παράγοντα των ενδοθηλιακών που συνδέονται και αυτά με τον ιππόκαμπο.

Ακόμη η επίδραση της σωματικής άσκησης φαίνεται και από την έκκριση ενός νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) και έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτός ο παράγοντας αυξάνεται με την χρήση αντικαταθλιπτικών και αυτή η αύξηση είναι πολύ πιο γρήγορη για κάποιον που αθλείται κιόλας.

Τα χαμηλά επίπεδα σερετονίνης επίσης οδηγούν στην κατάθλιψη. Μπορούμε όμως να ανεβάσουμε τα επίπεδα της με την γυμναστική, καθώς με την φυσική άσκηση αυξάνεται η σύνθεση των ενζύμων της σερετονίνης.

Διαβάστε ακόμη:

Η άθληση είναι μεταδοτική μεταξύ των ερωτευμένων

Κυτταρίτιδα: 3 στοχευμένες ασκήσεις για να την εξαφανίσετε

Γυρίστε τους την... πλάτη: Οι καλύτερες ασκήσεις για τέλεια πλάτη

Το πρότυπο ομορφιάς του γυναικείου σώματος ανά τους αιώνες (βίντεο)

Ασκήσεις κατά της κυτταρίτιδας: Ένας πολύτιμος σύμμαχος

Κυτταρίτιδα: Πώς θα την αντιμετωπίσετε στο σπίτι

Τεστ άγχους: Μήπως οι ανησυχίες σας έχουν ξεπεράσει τα όρια;