ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντζελίνα Τζολί: Γιατί υποβλήθηκε σε αφαίρεση ωοθηκών & σαλπίγγων

Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση για τη νέα χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η αγαπημένη ηθοποιός του Χόλυγουντ.

Αντζελίνα Τζολί: Γιατί υποβλήθηκε σε αφαίρεση ωοθηκών & σαλπίγγων

Η Αντζελίνα Τζολί προχώρησε σε προληπτική χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ωοθηκών και σαλπίγγων, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο.

Σύμφωνα με άρθρο της Τζολί που φιλοξένησαν οι New York Times, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Όπως αναφέρει η ίδια η ηθοποιός, φέρει στο γενετικό της κώδικα ένα μεταλλαγμένο γονίδιο (BRCA1) που συνεπάγεται 50% πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών.

Πριν από δύο χρόνια, για τον ίδιο ακριβώς λόγο η Τζολί αποφάσισε να υποβληθεί σε προληπτική διπλή μαστεκτομή, καθώς το μεταλλαγμένο BRCA1 της έδινε 87% πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού.

«Δεν είναι εύκολο να κάνεις τέτοιου είδους επιλογές, είναι όμως δυνατό να πάρεις τον έλεγχο και να αντιμετωπίσεις κατά πρόσωπο οποιοδήποτε ζήτημα υγείας», αναφέρει η γοητευτική ηθοποιός, σκηνοθέτις και πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ.

Angelina Jolie arrives on the red carpet for the 86th Academy Awards

Πριν από δύο εβδομάδες, η Τζολί υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων υπέδειξαν αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής. Οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη καρκίνου.

«Πέρασα ό,τι φαντάζομαι ότι έχουν περάσει χιλιάδες άλλες γυναίκες. Είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να παραμείνω ήρεμη, να είμαι δυνατή και σε καμία περίπτωση να μη σκέφτομαι ότι δε θα δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν ή ότι δε θα γνωρίσω ποτέ τα εγγόνια μου.»

Οι επακόλουθες εξετάσεις που έκανε η Τζολί έδειξαν ευτυχώς ότι δεν έχει σχηματιστεί καρκινικός όγκος, όμως η ηθοποιός συζήτησε το θέμα με τους γιατρούς της και αποφάσισε να προχωρήσει στην προληπτική επέμβαση. Η Τζολί έχει χάσει τη μητέρα, τη γιαγιά και τη θεία της από καρκίνο. Όπως γράφει στο άρθρο της, οι γιατροί συνέστησαν να υποβληθεί στην προληπτική επέμβαση περίπου 10 χρόνια πριν την ηλικία της πρώτης εκδήλωσης καρκίνου σε κάποια από τις συγγενείς της. Η μητέρα της Τζολί έλαβε διάγνωση για καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία 49 ετών και η ίδια είναι σήμερα 39 ετών.

Η επέμβαση δεν εγγυάται ότι η Τζολί δεν θα εμφανίσει ποτέ καρκίνο, καθώς είναι αδύνατο να αφαιρεθεί πλήρως ο προβληματικός ιστός, όμως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο. Η Τζολί δηλώνει όμως ότι δεν την απασχολεί που δεν μπορεί πλέον να κάνει παιδιά ή που θα αλλάξει η εμφάνισή της, καθώς νιώθει πια πιο ήσυχη για ό,τι κι αν έλθει από δω και πέρα.

Μιλώντας για την επέμβαση, η Τζολί δήλωσε επίσης πως είναι λιγότερο περίπλοκη από τη μαστεκτομή, όμως ο αντίκτυπος στο γυναικείο οργανισμό είναι ισχυρότερος, καθώς επισπεύδει την έλευση της εμμηνόπαυσης.

la et mg angelina

Το σχετικό δημοσίευμα του BBC αναφέρει πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κληρονομούν το BRCA1, είτε εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο είτε όχι, είναι κατά 50% πιθανό να μεταδώσουν το γονίδιο στα παιδιά τους.