ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είδε ξανά το φως της με μεταμόσχευση «βιονικού ματιού» (vid)

Μετά από δύο χρόνια τύφλωσης, μια 72χρονη γυναίκα στη Χαβάη μπορεί και πάλι να δει χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση μεταμόσχευσης "βιονικού ματιού" που έγινε στο Χειρουργικό Κέντρο για Μάτια στην Χονολουλού.

Είδε ξανά το φως της με μεταμόσχευση «βιονικού ματιού» (vid)

Οι γιατροί αναφέρουν ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και πως εν μέρει έχει ήδη αποκατασταθεί η όρασή της.

Προς το παρόν, η γυναίκα μπορεί να δει μόνο αποχρώσεις του γκρι. Αλλά καθώς θα αναρρώνει τις επόμενες εβδομάδες, οι γιατροί περιμένουν ότι η όρασή της θα βελτιωθεί σιγά-σιγά. Είναι πιθανό μέσα σε δύο μήνες να είναι σε θέση να διακρίνει σχήματα, κινήσεις και έως και εννέα διαφορετικά χρώματα.

Η επέμβαση έγινε με την εμφύτευση ενός ηλεκτρονικού τσιπ που συνδέεται με ειδικά γυαλιά. Μέσω αυτού του τσιπ, μια κάμερα στα γυαλιά επεξεργάζεται και μεταφέρει εικόνες από το περιβάλλον απευθείας στο οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο.

Μέχρι τώρα, το βιονικό εμφύτευμα λειτουργεί μόνο για εκείνους που έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας της μιας κληρονομικής ασθένειας που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αλλά ο άνθρωπος που επινόησε αυτό το σύστημα, δρ Mark Humayan, υποστηρίζει ότι σε λίγο καιρό είναι εφικτό αυτή η τεχνολογία να μπορεί να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα όρασης ή αίτια τύφλωσης.