ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Σημάδια νέου κύκλου μολύνσεων στην Δ. Αφρική

Ο πρόεδρος της Γουινέας, Alpha Conde, κήρυξε την χώρα σε "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" για περίοδο 45 ημερών, μετά τα σημάδια νέας εξάπλωσης του Έμπολα σε πέντε περιοχές.

Έμπολα: Σημάδια νέου κύκλου μολύνσεων στην Δ. Αφρική

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στα δυτικά και νοτιοδυτικά της χώρας. Ο Conde ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού κλεισίματος νοσοκομείων και κλινικών, όπου υπήρξαν νέα κρούσματα του ιού Έμπολα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η επιδημία παρουσιάζει ύφεση στην δυτική Αφρική, όταν οι τρεις χώρες που είναι στο επίκεντρο, κατέγραψαν σταθερή μείωση σε νέα κρούσματα.

Ωστόσο η ανησυχία έχει "αναζωπυρωθεί" τις τελευταίες ημέρες, αφού, εκτός από τη Γουινέα, αύξηση στα κρούσματα από Έμπολα καταγράφεται εκ νέου και σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Η Λιβερία ανακοίνωσε χθες το θάνατο μιας γυναίκας που την περασμένη εβδομάδα ήταν ο πρώτος νέος ασθενής από Έμπολα στην χώρα εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Οι τοπικοί αξιωματούχοι Υγείας είπαν επίσης ότι εντόπισαν δύο ακόμα νέα ύποπτα κρούσματα αυτές τις ημέρες.

Αλλά και στην Σιέρα Λεόνε ξεκίνησε την Παρασκευή ένας νέος τριήμερος περιορισμός μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο, ύστερα από φόβους ότι ο θανατηφόρος ιός επανέρχεται δυναμικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.