ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γυναίκα που δεν αναγνωρίζει το είδωλό της στον καθρέφτη

Η 35χρονη Natalie Whitear πάσχει από μια σπάνια διαταραχή που την εμποδίζει να αναγνωρίζει ένα οικείο πρόσωπο, ακόμη κι αν αυτό είναι το δικό της!

Η γυναίκα που δεν αναγνωρίζει το είδωλό της στον καθρέφτη

Αδυνατεί να εντοπίσει τον άντρα και τα παιδιά της μέσα στο πλήθος και προσπερνά φίλους στο δρόμο χωρίς να τους χαιρετά.

Η 35χρονη μητέρα δύο παιδιών από το Χαμσάιρ της Αγγλίας πάσχει από προσωπαγνωσία, διαταραχή που αφορά στην αδυναμία του ατόμου να αναγνωρίζει πρόσωπα. Η 35χρονη δεν αντιμετωπίζει όμως κανένα πρόβλημα με την αντίληψη των αντικειμένων.

face

Η περίπτωσή της είναι μάλιστα τόσο βαριά που δεν αναγνωρίζει ούτε το ίδιο της το πρόσωπο όταν στέκεται μπροστά σε έναν καθρέφτη. Η γυναίκα γεννήθηκε με τη διαταραχή αυτή, όμως έλαβε επίσημη διάγνωση μόλις πριν από τρία περίπου χρόνια.

«Αν μου ζητήσεις να περιγράψω ένα πρόσωπο δεν θα μπορέσω. Συνήθως χαμογελώ σε όλους μήπως συναντήσω στο δρόμο κάποιον γνωστό μου που θα έπρεπε κανονικά να αναγνωρίσω», δηλώνει η ίδια.

«Μπορώ να περιγράψω το ανάστημα ή το χρώμα των μαλλιών του άντρα μου και των παιδιών μου, αλλά όχι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με λεπτομέρεια. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, προσπαθούσα να κρατήσω στη μνήμη μου τα χαρακτηριστικά της αλλά δεν μπορούσα.»

Η γυναίκα μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον μόνο από τον τρόπο που περπατά, από τα ρούχα που φορά ή από τη φωνή του. Έχει αναπτύξει αυτόν τον μηχανισμό ώστε να διαχειρίζεται τη διαταραχή και να μην αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητά της.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών, η προσωπαγνωσία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του ατόμου να αναγνωρίζει πρόσωπα. Η σοβαρότητα της διαταραχής εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζει το άτομο στην καθημερινότητά του.

Ορισμένα άτομα με προσωπαγνωσία δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα, όπως φίλους και συγγενείς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αδυνατούν να ξεχωρίσουν δύο αγνώστους. Άλλοτε πάλι, το άτομο αδυνατεί να διαχωρίσει ένα πρόσωπο από ένα αντικείμενο ή δεν μπορεί να αναγνωρίσει το ίδιο το πρόσωπό του.

Η προσωπαγνωσία δεν σχετίζεται με την απώλεια μνήμης, τα προβλήματα όρασης ή τις μαθησιακές δυσκολίες. Θεωρείται αποτέλεσμα ανωμαλίας, βλάβης ή δυσλειτουργίας στη δεξιά ατρακτοειδή έλικα του εγκεφάλου, μια περιοχή που συντονίζει την αντίληψη ενός προσώπου με τη μνήμη.

Η προσωπαγνωσία μπορεί να είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικού επεισοδίου, κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ή νευροεκφυλιστικής πάθησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνεται εκ γενετής. Φαίνεται να είναι κληρονομική, άρα πιθανώς οφείλεται σε μετάλλαξη ή απουσία κάποιου γονιδίου.

Η αντιμετώπιση της διαταραχής βασίζεται κυρίως στην ανάπτυξη τεχνικών διαχείρισης, όπως η επιτυχής αναγνώριση της φωνής ή άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι πιο παράξενες εγκεφαλικές διαταραχές
17χρονη νόμιζε επί τρία χρόνια πως είναι νεκρή!
Η 19χρονη Ρόζι τρώει δύο σφουγγάρια την εβδομάδα!