ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας 30χρονος Ρώσος είναι ο πρώτος εθελοντής για μεταμόσχευση κεφαλής

Ένας Ρώσος που πάσχει από μια σπάνια γενετική ασθένεια προσφέρθηκε να υποβληθεί στην πρώτη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κεφαλής.

Ένας 30χρονος Ρώσος είναι ο πρώτος εθελοντής για μεταμόσχευση κεφαλής

Ο 30χρονος Valery Spiridonov πάσχει από τη θανατηφόρα νόσο Werdnig-Hoffman (νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1), μια εκφυλιστική πάθηση του μυϊκού συστήματος. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η κατάσταση της υγείας του θα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο.

«Αυτή είναι η τελική μου απόφαση και δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη», δηλώνει ο ίδιος αναφορικά με την απόφασή του να υποβληθεί στη μεταμόσχευση. «Εάν δεν εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία η κατάληξή μου θα είναι τραγική. Χρόνο με το χρόνο η κατάστασή μου επιδεινώνεται».

rus1

Αν και η μεταμόσχευση κεφαλής, η αναστόμωση κεφαλής όπως ονομάζεται επίσημα, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους επιστημονικούς κύκλους, ο Spiridonov δηλώνει πως έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων αλλά πιστεύει στον Δρ Sergio Canavero, τον εμπνευστή του εγχειρήματος. Ο Canavero θα έχει στη διάθεσή του ομάδα 150 γιατρών και νοσηλευτών ώστε να πραγματοποιήσει την επέμβαση, κατά την οποία το κεφάλι του Spiridonov θα αποκοπεί από το σώμα του και στη συνέχεια θα συνδεθεί με το σώμα ενός υγιούς δωρητή.

Η επέμβαση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 36 ώρες και το κόστος της θα ανέρχεται συνολικά σε 7,5 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ).

{youtube}FV5pOO5Mt64{/youtube}
Ο Ιταλός χειρουργός Sergio Canavero σε ομιλία του στην εκδήλωση TEDx

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής πραγματοποιήθηκε πριν από 40 χρόνια σε μια μαϊμού, όμως το πειραματόζωο πέθανε 8 ημέρες αργότερα, καθώς το σώμα του απέρριψε το κεφάλι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το εγχείρημα, το πειραματόζωο δεν μπορούσε να αναπνεύσει χωρίς υποστήριξη.

Ο Canavero υποστηρίζει πως όλες οι τεχνικές που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι ήδη διαθέσιμες και το μόνο (!) που χρειάζεται να κάνει είναι να ενώσει χειρουργικά τα δύο μέρη. Το σώμα στο οποίο θα τοποθετηθεί το κεφάλι του Spiridonov θα προέρχεται από εγκεφαλικά νεκρό δωρητή που δεν πάσχει κάποια ασθένεια.

rus3

Στόχος του Canavero είναι να πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση εντός του 2017. Θα παρουσιάσει αναλυτικά το πλάνο του τον ερχόμενο Ιούνιο, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και Ορθοπαιδικής (AANOS).

Διαβάστε επίσης:

Μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού: Ιταλός χειρουργός ισχυρίζεται ότι είναι εφικτό!
Το 2017 η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού υποστηρίζει Ιταλός χειρουργός