ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα γλυτώσετε από τα επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα γραφείου

Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μία έξαρση στα μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία σε γραφείο. Συχνά οι πόνοι είναι αφόρητοι και εδώ πράγματι κάνουμε λόγο για επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα γραφείου.

Πώς θα γλυτώσετε από τα επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα γραφείου

Η αύξηση των μυοσκελετικών αυτών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό, έχει αναγκάσει την Ε.Ε να δημιουργήσει ειδικό οργανισμό για την αντιμετώπιση και την πρόληψή τους. Λέγεται Fit for Work Europe και αποτελείται από επαγγελματίες υγείας που έχουν σαν στόχο την μείωση των τραυματισμών που πέρυσι κόστισαν στις οικονομίες της Ε.Ε γύρω στα 250 δισ. ευρώ!!

Μπορούμε να χωρίσουμε αυτά τα σύνδρομα σε δυο κατηγορίες:

Αυτά που οφείλονται στην κακή στάση στο γραφείο και το παρατεταμένο κάθισμα (το παρατεταμένο κάθισμα είναι το καινούργιο κάπνισμα λένε οι ερευνητές λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί μυοσκελετικών και μη) και αυτά που οφείλονται στην υπερχρήση.

Άρα προβλήματα όπως το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία, ο οσφυοπυελικός πόνος, οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται στο παρατεταμένο κάθισμα που στρεσάρει τις μυοσκελετικές δομές για πολλές ώρες αθροιστικά στη καθημερινότητά μας.

Επίσης οι τενοντίτιδες-τενοντοπάθειες, τα σύνδρομα καρπιαίου σωλήνα, τενοντιτιδες υπερακανθίου ομαδοποιούνται σε μία μεγάλη κατηγορία και λέγονται RSI (repetitive strain injury).

Η λύση είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με νέες τεχνικές και η συμβουλευτική πάνω στην εργονομία και την άσκηση των Εργαζομένων.

Το τετράπτυχο Αξιολόγηση του τραυματισμού, Έγκαιρη θεραπεία, Εργονομία και Θεραπευτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών αυτών αλλά ταυτόχρονα και να αλλάξει το Εύ ζην των εργαζομένων και να αυξήσει την παραγωγικότητα τους, μειώνοντας τις απουσίες από την εργασία.

Γιώργος Κακαβάς
Φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής www.fysiotek.gr

Διαβάστε ακόμη:

Θεραπευτική άσκηση και ποιότητα ζωής