ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατροί του Κόσμου: Η λιτότητα στερεί από τους Ευρωπαίους την πρόσβαση στην περίθαλψη

Η ετήσια έρευνα των Γιατρών του Κόσμου σχετικά με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στο Royal Society of Medicine του Chandos House στο κεντρικό Λονδίνο.

Γιατροί του Κόσμου: Η λιτότητα στερεί από τους Ευρωπαίους την πρόσβαση στην περίθαλψη

Βασισμένη σε ατομικές ιατρικές συνεδρίες και συνεδρίες κοινωνικής συμβουλευτικής σε 22.171 άτομα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία) κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η έρευνα υποδεικνύει ότι οι περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα δεν είχαν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα, θέτοντας έτσι την υγεία τόσο των ιδίων όσο και των βρεφών τους σε κίνδυνο.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το ένα τρίτο (34,5%) των παιδιών που εξετάστηκαν σε όλη την Ευρώπη είχε εμβολιαστεί έναντι της παρωτίτιδας, της ιλαράς και της ερυθράς (MMR), ενώ το ποσοστό των παιδιών που είχαν εμβολιαστεί έναντι του τετάνου ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο (42,5%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εξετάστηκαν (91,3%) ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι περισσότεροι (93,6%) ήταν αλλοδαποί, οι οποίοι ζούσαν στην Ευρώπη για περισσότερο από έξι χρόνια, κατά μέσο όρο.
Περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα (84,4%) είχαν επιζήσει τουλάχιστον μίας πράξης βίας, ενώ 1 στους 10 είχε υποστεί βία μετά την άφιξή του στην Ευρώπη.

Από τους 8.154 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα στην Ελλάδα, το 30.7% ήταν Έλληνες υπήκοοι, το 53.2% ήταν γυναίκες και το 14% παιδιά.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 84,9% των ασθενών δεν είχε καθόλου πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών χωρίς άδεια παραμονής δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, ενώ οι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι τρίτων χωρών με άδεια παραμονής χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν, έμμεσα (μέσω της εργασίας τους) ή άμεσα, για αυτήν.

Όσο αφορά τα παιδιά, το 21,2% όσων εξετάστηκαν δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι του τετάνου, το 33,3% δεν είχε λάβει εμβολιασμό MMR, ενώ το 42,9% δεν είχε γνώση σχετικά με το πού θα μπορούσε να εμβολιαστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας έχουν αυξηθεί αισθητά από 23% το 2008 σε 40.5% το 2012.