ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΧΕΠΑ: Οριστική επούλωση διαβητικών ελκών με βλαστοκύτταρα

Η χρήση βλαστοκυττάρων είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την επούλωση των διαβητικών ελκών, τα οποία, αν μείνουν αθεράπευτα, μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό, επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας και πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδος Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, στο πλαίσιο διήμερης εκδήλωσης, με θέμα "∆ιαβητική Νευροπάθεια, ∆ιαβητικό πόδι: Νεότερες εξελίξεις", που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

ΑΧΕΠΑ: Οριστική επούλωση διαβητικών ελκών με βλαστοκύτταρα

«Το μέγεθος του προβλήματος με τους ακρωτηριασμούς των διαβητικών ποδιών είναι μεγάλο. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα, από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet ξέρουμε ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα παγκοσμίως, ακρωτηριάζεται το πόδι κάποιου διαβητικού», τονίζει ο κ. Διδάγγελος, αναφέροντας, παράλληλα, ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης επιτεύχθηκε, το 2013, η πλήρης επούλωση διαβητικού έλκους με βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό σε μία 47χρονη γυναίκα, η οποία πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 23 ετών.

«Η ασθενής είχε για περισσότερο από έναν χρόνο μη επουλούμενο έλκος στο πέλμα του δεξιού της ποδιού. Με μαγνητική τομογραφία διαπιστώσαμε ότι είχε οστεομυελίτιδα, την οποία θεραπεύσαμε με αντιβιοτικά. Παρά τη θεραπεία της οστεομυελίτιδας, το διαβητικό έλκος εξακολουθούσε να υπάρχει και να μην επουλώνεται. Έτσι, αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Πήραμε το λίπος από την κοιλιά, απομονώσαμε τα βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο και τα χορηγήσαμε τοπικά, με ένεση, στο μη επουλούμενο έλκος. Μετά από έναν μήνα είχαμε πλήρη επούλωση του έλκους. Παλαιότερα, είχαμε επιτύχει την επούλωση διαβητικών ελκών με τη χρήση αυξητικών παραγόντων, αλλά χρειάστηκαν έξι μήνες. Με τα βλαστοκύτταρα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερης ποιότητας δέρμα. Η μέθοδος αυτή, αν και πολλά υποσχόμενη, δεν είναι απλή- εμπλέκονται πολλές ειδικότητες γιατρών και έχει υψηλό κόστος. Χρειάζονται πολλές εξετάσεις και αν σκεφτείτε ότι μόνο η μία από αυτές στοιχίζει 600 ευρώ, μπορείτε να καταλάβετε το κόστος», ανέφερε ο κ. Διδάγγελος.

Σχετικά με τη διαβητική νευροπάθεια θα μπορούσε να προληφθεί με απλές τεχνικές παρατήρησης και μόνο αν ο ασθενής εκπαιδευτεί σωστά από τους γιατρούς, μπορεί να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμη κι αν παρουσιάσει την επιπλοκή της νευροπάθειας.

Η πρόληψη μπορεί να γίνει με την καλή ρύθμιση τους σακχάρου, με την παρακολούθηση από τον ασθενή ή από κάποιον οικείο του της κατάστασης των ποδιών, με την τήρηση της υγιεινής των ποδιών, τη χρήση κατάλληλων καλτσών και παπουτσιών και τις συχνές επισκέψεις στον γιατρό, εξηγεί ο κ. Διδάγγελος.