ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη γυναίκα που γέννησε μετά από κατάψυξη ωοθήκης

Μια Βελγίδα με καταγωγή από το Κονγκό έγινε η πρώτη γυναίκα στο κόσμο που γέννησε ένα υγιές μωρό αφού οι γιατροί μεταμόσχευσαν ιστό που είχε αφαιρεθεί από την ωοθήκη της όταν ήταν ακόμη έφηβη και είχε διατηρηθεί σε κατάψυξη.

Η πρώτη γυναίκα που γέννησε μετά από κατάψυξη ωοθήκης

Η περίπτωσή της έγινε γνωστή από ανακοίνωση που έγινε αυτήν την εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό Human Reproduction των Βέλγων γιατρών που έφεραν σε πέρας τη μεταμόσχευση.

Η γυναίκα, η οποία είχε διαγνωστεί με δρεπανοκυτταρική αναιμία όταν ήταν 5 χρονών και είχε μεταναστεύσει το Βέλγιο στα 11, χρειαζόταν μεταμόσχευση μυελού των οστών, μια διαδικασία που απαιτεί να έχει προηγηθεί χημειοθεραπεία.

Οι Βέλγοι γιατροί σκέφτονταν τις μελλοντικές της πιθανότητες να κάνει οικογένεια κι έτσι αποφάσισαν, πριν ξεκινήσει τη χημειοθεραπεία, να αφαιρέσουν τη δεξιά ωοθήκη της ασθενούς όταν ήταν 13 ετών και 11 μηνών και να καταψύξουν κομμάτια του ιστού.

Ως τώρα έχει υπάρξει επιτυχής γέννα μετά από μεταμόσχευση από ενήλικες δότες, αλλά ποτέ από δότες προεφηβικής ηλικίας. Η γυναίκα, της οποίας το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, δεν είχε ακόμη έμμηνο ρύση όταν έγινε η δειγματοληψία, αν και οι γιατροί της είπαν ότι έδειχνε σημάδια πρώιμης ωρίμανσης, με δημιουργία στήθους γύρω στα 10.

Αφού έκανε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού οστών και ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή για πάνω από ένα χρόνο για καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματός της, η υπολειπόμενη ωοθήκη της σταμάτησε να λειτουργεί στα 15 της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πάνω σ' αυτήν την ωοθήκη συνδέθηκε ο ιστός από την αποψυγμένη ωοθήκη της και συνέλαβε με φυσικό τρόπο μετά από δύο χρόνια αφού είχε σταματήσει την ορμονοθεραπεία που έκανε μετά τα 15 για να ξεκινήσει ο έμμηνος κύκλος της.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, αφού οι γιατροί μεταμόσχευσαν με επιτυχία τον αποψυγμένο ιστό, η ασθενής έμεινε έγκυος στα 27 και γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι το Νοέμβριο του 2014.