ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από πνιγμό στην Ευρώπη

Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 18 ετών, με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

5.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από πνιγμό στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου το βασικό τουριστικό προϊόν της είναι η θάλασσα και οι δραστηριότητες γύρω από αυτήν. Κατά το έτος 2014, 21,5 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν την χώρα μας. Με περίπου 2.500 νησιά, η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα).

Η κοινωνική μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία Safe Water Sports ιδρύθηκε με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων.

Το Safe Water Sports είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που ξεκινάει σε εθελοντική βάση, και για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο, με κύρια επιδίωξη να αποτελέσει σημείο αναφοράς και βασικό εργαλείο ενημέρωσης στην χώρα μας για τις δραστηριότητες στο νερό και την ασφάλεια.

Όραμα

Το όραμά του Safe Water Sports είναι να συμβάλει με κάθε μέσο στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ελληνικές θάλασσες και σε άλλες υδάτινες τοποθεσίες (ποτάμια, λίμνες κλπ.) όπου οι πολίτες, (Έλληνες και ξένοι τουρίστες) έρχονται σε επαφή με τα διάφορα σπορ και μέσα αναψυχής.

Στόχοι

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει σε όλους τους πολίτες (Έλληνες και ξένους) που ασχολούνται με κάποιο δραστηριότητα στο νερό, μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης για την ασφάλεια, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό στην χώρα μας. Παράλληλα το Safe Water Sports θα αποτελέσει ένα μέσο στα χέρια κάθε πολίτη, το οποίο θα του προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στην αξιολόγηση και επιβράβευση των επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και με σεβασμό στην ασφάλεια.

Για τους επαγγελματίες του χώρου, το Safe Water Sports αποτελεί ένα υψηλού τεχνολογικού επιπέδου σύστημα πληροφορικής (Internet, social media, mobile apps) για την προβολή των επιχειρήσεών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ένα βήμα (forum) για την συστηματική προώθηση των αιτημάτων τους που στοχεύουν στην οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Για την Πολιτεία το Safe Water Sports θα είναι η συνισταμένη που θα ενώσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, με πρωταρχικό κοινό στόχο όλων την μέριμνα για την ασφάλεια. Επίσης θα είναι το εργαλείο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας και της αξιοπιστίας της χώρας μας, ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γίνει το Safe Water Sports ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο με αφετηρία την Ελλάδα και τις θάλασσές της, θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες, ώστε να γίνει ένα πανευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο πρότυπο στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 10χρονου παιδιού, του Μιχαήλ Πασχαλάκη, κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού στην θάλασσα το καλοκαίρι του 2014.

Το Safe Water Sports έχει την ανάγκη υποστήριξης όλων ώστε η πρωτοβουλία αυτή να μεγαλώσει, να εδραιωθεί και να συμβάλλει ουσιαστικά στην διαρκή ενίσχυση της ασφάλειας των θαλάσσιων σπορ και μέσων αναψυχής στο νερό και την θάλασσα καθώς και στην πρόληψη των ατυχημάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην υπηρεσία πρόληψης των ατυχημάτων απο πνιγμούς

Ασθενής ιάθηκε χάρη σε γενετικό... ατύχημα!

Θνησιμότητα: Από τι πεθαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι