ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη επιδημία Έμπολα χτύπησε στην Αρχαία Αθήνα, σύμφωνα με Αμερικανό καθηγητή

Η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη επιδημία Έμπολα εκδηλώθηκε το 1976 στη Δημοκρατία του Κονγκό –γνωστή τότε ως Ζαΐρ. Ωστόσο, ο Powel Kazanjian, καθηγητής Ιστορίας και Λοιμωδών Νοσημάτων από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, υποστηρίζει ότι το πρώτο ξέσπασμα του ιού καταγράφηκε πιθανώς στην Αρχαία Ελλάδα πριν 2.400 χρόνια και είναι η επιδημία που γνωρίζουμε ως ο Λοιμός των Αθηνών.

Η πρώτη επιδημία Έμπολα χτύπησε στην Αρχαία Αθήνα, σύμφωνα με Αμερικανό καθηγητή

Κατάλοιπα DNA όμοιου με αυτό του ιού Έμπολα έχουν εντοπιστεί βέβαια σε διάφορα είδη τρωκτικών που χρονολογούνται έως και 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι λοιπόν πιθανό ο Έμπολα να μεταδόθηκε από τα τρωκτικά στους ανθρώπους πολύ πριν αναγνωριστεί για πρώτη φορά το 1976, δηλώνει ο Kazanjian στο Live Science.

Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύει ο καθηγητής στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases αναφέρει πως η επιδημία που έγινε γνωστή ως ο Λοιμός των Αθηνών ή Σύνδρομο του Θουκυδίδη, μια επιδημία που εμφανίστηκε το 430 π.Χ. κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου και διήρκησε πέντε χρόνια, ίσως προκλήθηκε από τον ιό Έμπολα.

Η ονομασία Σύνδρομο του Θουκυδίδη προέκυψε επειδή ο Θουκυδίδης έκανε την ιστορική καταγραφή του πολέμου και μάλιστα νόσησε κατά το λοιμό.

Η επιδημία που είχε πλήξει την Αρχαία Αθήνα χαρακτηριζόταν από την αιφνίδια εκδήλωση πυρετού, από πονοκέφαλο, κόπωση και πόνο στο στομάχι και τα άκρα και συνοδευόταν από τον επαναλαμβανόμενο εμετό. Όσοι κατάφερναν να επιβιώσουν μετά από επτά ημέρες εκδήλωναν επίσης σοβαρής μορφής διάρροια. Συνοδά συμπτώματα, σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, ήταν το κοκκίνισμα των ματιών, ο λόξιγκας και η αιμορραγία από το στόμα, ο βήχας, οι επιληπτικές κρίσεις, η σύγχυση, τα δερματικά εξανθήματα ή ακόμη και η γάγγραινα.

Ο λοιμός λέγεται πως έφτασε στην Αρχαία Αθήνα από τη νότια Αίγυπτο, περιοχή όπου έχουν εκδηλωθεί οι πιο πρόσφατες επιδημίες του ιού Έμπολα. Τα αρχαία χρόνια, οι πληθυσμοί της περιοχής αυτής έφταναν στην Ελλάδα για να δουλέψουν ως αγρότες ή υπηρέτες, φέρνοντας πιθανώς μαζί τους την ασθένεια.

Τα συμπτώματα, οι υψηλοί δείκτες θνησιμότητας και η προέλευση του Λοιμού των Αθηνών συνάδουν με τα αντίστοιχα στοιχεία που διαθέτουν οι ερευνητές για τον Έμπολα.

Ο Λοιμός των Αθηνών έχει κατά καιρούς αποδοθεί σε πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως τύφο, ευλογιά, ιλαρά και βουβωνική πανώλη, όμως ο Kazanjian υποστηρίζει ότι καμία άλλη ασθένεια πέραν του Έμπολα δεν παρουσιάζει τόσες ομοιότητες με την ασθένεια που είχε πλήξει τότε την Αθήνα. Ο καθηγητής αποδέχεται βεβαίως ότι η θεωρία του ίσως δεν ευσταθεί και ότι η πραγματική αιτία του λοιμού παραμένει αμφιλεγόμενη.