ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος τα τηλεχειριστήρια! Θα αλλάζουμε κανάλι με... τη δύναμη της σκέψης

Το BBC δοκιμάζει ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει στους τηλεθεατές να αλλάζουν κανάλι, εστιάζοντας απλά τη σκέψη τους σε αυτό που θέλουν να παρακολουθήσουν.

Τέλος τα τηλεχειριστήρια! Θα αλλάζουμε κανάλι με... τη δύναμη της σκέψης

Πρόκειται για την εφαρμογή «Mind Control TV» ή πιο απλά «τηλεόραση νοητικού ελέγχου», που αναμένεται να διευκολύνει κυρίως τους παράλυτους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Το «νοητικό τηλεχειριστήριο» αναπτύσσεται σε συνεργασία με την λονδρέζικη εταιρεία τεχνολογίας This Place, δοκιμάσθηκε σε δέκα εργαζόμενους του BBC, οι οποίοι κλήθηκαν να αλλάξουν κανάλια με τη σκέψη τους, βλέποντας τηλεόραση στον υπολογιστή τους μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας iPlayer του BBC.

Ένας από τους συμμετέχοντες στο πείραμα σχολίασε ότι «ήταν κάτι πράγματι ενδιαφέρον. Δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό να το κάνω τόσο γρήγορα».

Ένας άλλος όμως χρήστης ανέφερε ότι «ήταν πιο αργό από το να χρησιμοποιείς το κανονικό τηλεχειριστήριο».

Φυσικά, στο μέλλον ίσως προκύψουν προβλήματα αδιανόητα μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα να γίνει νοητική «μάχη» όσων παρακολουθούν τηλεόραση σχετικά με το κανάλι...

To ΒBC αναγνώρισε ότι η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της, όμως εκτίμησε ότι, με δεδομένη τη συνεχή ψηφιοποίηση του σύγχρονου κόσμου, οι ολοένα πιο εξελιγμένες διεπαφές ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή θα γνωρίσουν ευρεία εξάπλωση μελλοντικά.