ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Η επιδημία του Έμπολα δεν έχει τελειώσει

Πάνω από 11.000 ανθρώπους έχει σκοτώσει ο ιός Έμπολα, ο οποίος δείχνει να υποχωρεί τους τελευταίους μήνες.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Η επιδημία του Έμπολα δεν έχει τελειώσει

Η επιδημία του ιού στην Αφρική όμως δεν έχει κλείσει τον κύκλο της, καθώς κάθε εβδομάδα 30 άνθρωποι εξακολουθούν να αρρωσταίνουν από αυτόν, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη νόσο.

Ο ιός επανεμφανίστηκε στις αρχές του μήνα στη Λιβερία, γεγονός πως θεωρείται οπισθοχώρηση στην προσπάθεια αντιμετώπισής της.

«Μπορούμε να νικήσουμε αυτό τον πόλεμο, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και να παρακολουθούμε προσεκτικά όποιον έχει έρθει σε επαφή με κάθε νέο κρούσμα», δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Ναμπάρο στο περιθώριο συνεδρίου για τον Έμπολα που διοργανώνει στο Κέιπ Τάουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο κ. Ναμπάρο επισήμανε ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μόλυνση 30 ανθρώπων την εβδομάδα θα εθεωρείτο «μία μεγάλη, πολύ μεγάλη επιδημία».

Τα εβδομαδιαία κρούσματα ασφαλώς και είναι πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι κατά την κορύφωση της επιδημίας, όταν υπερέβαιναν τα 1.400. Ωστόσο η εμφάνιση ορισμένων νέων κρουσμάτων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.

«Το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων δεν ήταν στις λίστες επαφών των προηγούμενων κρουσμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απρόσμενα περιστατικά και γι' αυτό μας ανησυχούν πάρα πολύ», εξήγησε ο κ. Ναμπάρο.

Έως και τις 5 Ιουλίου 2015, τουλάχιστον 27.609 άνθρωποι είχαν αρρωστήσει από τον ιό Έμπολα, με τους τουλάχιστον 11.261 να χάνουν τελικά τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ.

Τους περισσότερους νεκρούς (4.807) είχε η Λιβερία και ακολούθως η Σιέρα Λεόνε (3.940) και η Γουϊνέα (2.499).

Το συνέδριο του ΠΟΥ για τον Έμπολα, που τιτλοφορείται «Building Health Security Beyond Ebola», άρχισε χθες τις εργασίες του και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης:
ΠΟΥ: Πάνω από 26.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα
Έμπολα: Ανακάλυψαν πρωτεΐνη που προστατεύει από τον ιό