ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τζαζ και η κλασική μουσική προλαμβάνουν τις επιληπτικές κρίσεις

Η μουσική του Τζον Κολτρέιν και του Μότσαρντ «μιλά» με τρόπο μοναδικό στον εγκέφαλο των επιληπτικών, βοηθώντας να προληφθεί μια επερχόμενη κρίση, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η τζαζ και η κλασική μουσική προλαμβάνουν τις επιληπτικές κρίσεις

Η μουσική θα μπορούσε επομένως να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο, σε συνδυασμό πάντα με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή ή άλλες παρεμβάσεις, για τα άτομα που πάσχουν από επιληψία.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες υπέδειξε ότι ο εγκέφαλος ενός ατόμου με επιληψία ανταποκρίνεται διαφορετικά στη μουσική απ' ότι ο εγκέφαλος ενός ατόμου που δεν πάσχει από τη διαταραχή. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος των επιληπτικών «συγχρονίζεται» με ήχους της τζαζ ή της κλασικής μουσικής, όχι όμως με την απόλυτη ησυχία.

Εκτιμάται ότι το 80% των επιληπτικών κρίσεων πηγάζουν από τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Η επεξεργασία των μουσικών ερεθισμάτων εκτελείται στον ακουστικό φλοιό, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου με τον κροταφικό λοβό.

Στο πλαίσιο της δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε 21 άτομα με επιληψία, καταγράφηκαν τα εγκεφαλικά κύματα ενώ οι συμμετέχοντες άκουγαν Μότσαρντ, Τζον Κολτρέιν ή απόλυτη ησυχία, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph. Παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν τη μουσική. Μάλιστα, τα εγκεφαλικά κύματα των ατόμων με επιληψία φάνηκε να συγχρονίζονται με τη μουσική, ιδίως στον κροταφικό λοβό, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπασχαν από επιληψία (ομάδα ελέγχου).

Τα ευρήματα της δοκιμής παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.