ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει το λιγότερο και πιο κακοπληρωμένο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη

Μείωση 20% έχει υποστεί το εισόδημα των Ελλήνων νοσηλευτών την πενταετία 2009-2013, την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφεται αυξητική ή σταθεροποιητική τάση στις αποδοχές των συναδέλφων τους.

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει το λιγότερο και πιο κακοπληρωμένο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη

Αυτό προκύπτει από μελέτη του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει και αναλογικά το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Έλληνες νοσηλευτές αμείβονταν το 2013 με 22.932 ευρώ, ενώ το 2009 είχαν ετήσιο εισόδημα 28.847 ευρώ. Η μείωση είναι 20%, ενώ το ίδιο διάστημα υπήρξε μικρή αύξηση ή σταθεροποίηση των αποδοχών στις υπόλοιπες χώρες.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Ιταλία οι νοσηλευτές αμείβονται ετησίως με 30.631 ευρώ, στη Γαλλία με 31.941 ευρώ και στο Βέλγιο με 45.555 ευρώ. Στην Τσεχία οι μισθοί σημείωσαν μικρή αύξηση, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Ουγγαρία.

Το νοσηλευτικό προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων σηκώνει με... άδειες τσέπες όλα τα βάρη του συστήματος. Στη χώρα μας αναλογούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια, με οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Ένα ακόμη στοιχείο σύγκρισης είναι ότι στη Δανία αναλογούν 15,4 νοσηλευτές. Συντριπτικά είναι τα δεδομένα και από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την Ιταλία να έχει 6,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, την Πορτογαλία 5,8 και την Ισπανία 5,2 νοσηλευτές.

Αποκαλυπτικό είναι το ότι στα ελληνικά νοσοκομεία υπηρετούν λιγότερες νοσοκόμες από γιατρούς. Σε σκανδιναβικές χώρες κάθε γιατρός πλαισιώνεται από τέσσερις νοσηλευτές, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2,3 νοσηλευτές ανά γιατρό. Οι δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας διώχνουν μεγάλα τμήματα του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι αλλαγές στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν αυξήσει θεαματικά τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ), μέσα σε δύο μήνες υποβλήθηκαν στα νοσοκομεία 1.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων οι 700 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.

Διαβάστε επίσης:
ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρή καταγγελία για εργολάβους καθαριότητας - Αιμορραγία στο ΕΣΥ & απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Η άσπρη στολή σε απογοήτευση: 7.700 νοσηλευτές με μεταπτυχιακές σπουδές στα... αζήτητα